dagboekAlfred Kazin (1915-1998)

Kennedy zal in de dood van grotere betekenis blijken dan bij leven

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Harlem, New York City, 22 november 1963; mensen lezen The New York Post na de moordaanslag op president John F. Kennedy. Beeld Getty
Harlem, New York City, 22 november 1963; mensen lezen The New York Post na de moordaanslag op president John F. Kennedy.Beeld Getty

New York, 22 november 1963

Kennedy is gisteren rond het middaguur in Dallas neergeschoten en een uur later overleden. Als je de treurige gedachten opzijzet over de nietigheid van de groten der aarde die ten val zijn gebracht, blijft het feit dat de doden een grote macht over ons uitoefenen – hun laatste kreet krijgt een permanente weerklank.

Kennedy’s tragische lot zal van grotere betekenis blijken dan zijn regeringsperiode. De implicaties van de vernietigende slag die hem is toegebracht en die hij in stilte heeft ondergaan, zullen die van zijn verzamelde daden te boven gaan. Voor ons is zijn fatale einde van kapitale betekenis.

In zijn publieke optreden was hij licht, ironisch, charmant, vindingrijk en gevat. Zijn einde is van onmetelijk gewicht. Hij is het klassieke voorbeeld van de met zijn talenten woekerende zoon – al die gaven, verkwist en verspild!

Dankzij hem konden wij denken dat het Zwaard van Damocles – het noodlot waaraan niet valt te ontkomen – voor Amerika geen betekenis hoefde te hebben. Maar alle rijkdom, charme, jeugd en souplesse bleken uiteindelijk niet voldoende (niet voldoende in verhouding tot onze verwachtingen).

Het is de tragedie van de hoop van de Ierse immigrant: de hoop dat voldoende geld en glamour volstaan om van het leven een succes te maken. De hoop dat de prijs die onvermijdelijk voor het leven moet worden betaald, zal meevallen.

Alfred Kazin (1915-1998), Amerikaanse schrijver en literair criticus. Ingekort fragment uit Journals. Yale University Press, 2011.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden