BoekenBestsellers

Ken Follett kiest voor een beproefd recept om zijn succesreeks uit te melken: de prequel

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad vertelt hoe het nu gaat.

Jet Steinz
null Beeld Meulenhoff Boekerij
Beeld Meulenhoff Boekerij

Eerder dit jaar publiceerde veelschrijver (36 boeken van gemiddeld duizend pagina’s per stuk) en bestsellerauteur (170 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd) Ken Follett Notre-Dame. Een beknopte geschiedenis van de beroemde kathedraal, een liefdesverklaring aan de kathedraal die vorig jaar gedeeltelijk afbrandde. Dat boek haalde de Nederlandse bestsellerlijsten niet – niet spannend genoeg misschien en te dun voor zijn fans (want maar 64 pagina’s), die gewend zijn aan dikke pillen als de Century-trilogie (Val der titanen, Nacht van het kwaad en Kou uit het oosten) en de Kingsbridge-saga (Pilaren van de aarde, overigens ook over een kathedraal, Brug naar de hemel en Het eeuwige vuur).

Van Kingsbridge is nu een prequel verschenen, wat natuurlijk een beproefd recept is als je een succesvolle reeks volledig wilt uitmelken – zo kwam in mei Suzanne Collins’ De ballade van slangen en zangvogels (een prequel bij de Hongerspelen-trilogie) meteen in de bestsellerlijsten en was vorig jaar Een kleine verrassing van Hendrik Groen een hit (over hoe het Hendrik en Evert verging vóór ze in het bejaardentehuis terechtkwamen; de auteur had Evert immers al laten overlijden in het tweede dagboek). Folletts prequel heet De schemering en de dageraad (in het Engels overigens minder pretentieus The Evening and the Morning genaamd) en is de hoogste binnenkomer in de Top 60.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Marieke Lucas Rijneveld: De avond is ongemak; Atlas Contact

2. Charlie Mackesy: De jongen, de mol, de vos en het paard; KokBoekencentrum

3. Raynor Winn: Het zoutpad; Balans

4. Arthur Japin: Mrs. Degas; De Arbeiderspers

5. Ottolenghi: Flavour; Fontaine

6. Arjen Lubach: Stoorzender; Podium

7. Elena Ferrante: Het leugenachtige leven van volwassenen; Wereldbibliotheek

8. Merlijn Kamerling: Nu ik je zie; Meulenhoff Boekerij

9. Ken Follett: De schemering en de dageraad; Meulenhoff Boekerij

10. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

Hoe gaat het in de boekhandel?

Marlous Mutsaers (Gianotten Mutsaers): ‘Om het winkelpubliek de binnenstad weer in te krijgen, stond deze zomer in het teken van ‘Tilburg Vakantiestad’ – een groot succes. Wij deden ook mee: samen met literair festival Tilt hebben we avonden georganiseerd in de tuin van een theater, waar performers voordroegen uit andermans werk. Voor onze ingang hebben we gezellige strandstoelen neergezet waarin bezoekers de optredens nog eens konden terugluisteren. Op Bookstore Day hadden we voor het eerst weer een schrijver te gast in de winkel: Kluun, voor wie bij ons altijd veel belangstelling is – hij komt immers uit Tilburg, en zijn nieuwe roman Familieopstelling speelt zich hier deels ook af. In verband met het virus hadden we plaats voor maar vijftien bezoekers, en hoewel ik dat aanvankelijk jammer vond, bleek het goed te werken: het feit dat het publiek zo dicht bij de auteur zit, maakt het persoonlijk en verlaagt de drempel om vragen te stellen. Ik moet zeggen dat dat me wel aan het denken heeft gezet; de tijd dat alles almaar groter moest, is voorbij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden