Kempi: ooit hosselaar, nu furore in de hiphop

Nog geen 25 is hij, maar hij heeft al een heel leven achter de rug. Rapper Kempi was dealer en hosselaar, zat in de gevangenis en maakt nu furore in de hiphop.

Kempi. © Mike Roelofs.

'Kempi is hier, dope, zeker weten, het is op twitter.' Lichte opwinding voor de deur van het Eindhovense poppodium Dynamo waar het vandaag, woensdag 8 juni, Kempi-dag is. Buiten staat een kluitje meiden van een jaar of 15, met de smartphone als kompas, op zoek naar de rapheld.

Edelmetalen tanden
En inderdaad, binnen zit de man die hun harten breekt. De 'gangster' met de edelmetalen tanden en de tatoeages in zijn gezicht; het kruis, de traan, een Bijbeltekst - 'no weapon formed against me shall prosper'. De grote belofte maar ook de bad boy van de Nederlandse hiphop.

Kempi gaat een interviewtje geven, op de foto, en vanavond zijn nieuwe plaat laten horen aan een selecte groep fans. Het album dat hij zelf omschrijft als zijn masterpiece, zijn erfgoed: Het Testament van Zanian Adamus.

In de kelder van Dynamo bereidt Kempi zich voor en hij zit, zegt hij zelf, zijn zegeningen te tellen. Zwáár zijn zegeningen te tellen.

'Ik ben geblessed man. Gezegend, het is bijna crazy, weet je wat ik bedoel? Ik ben op tv, De Wereld Draait Door, Ali B: Op Volle Toeren, en nu zit ik hier, met mijn plaat, mijn muziek, mijn life, waar ik trots op ben. Waar ik respect voor wil. En het gaat hard, het gaat maar door, weet je?'

Kempi gaat hard
Ja, we weten het. Kempi gaat hard. Nog geen 25 maar een leven achter de rug. Van dealer en hosselaar op een Eindhovense straathoek naar een snelle carrière in de hiphop. Een eerste hit, Youtube-succes, eerste plaat bij het grote hiphoplabel Top Notch (Du Zoon, 2008), optreden in de Heineken Music Hall als voorprogramma voor de Amerikaanse hip-hop-ster Lil' Wayne. En de keerzijde: het criminele verleden dat hem achtervolgt, openstaande rekeningen en nieuwe incidenten, gedoe met pistolen, een flinke celstraf. Intussen nog even drie kinderen krijgen, een gezin opbouwen om dat vervolgens weer te zien instorten.

Wie met hem praat, moet mee in de acceleratie. Kempi, echte naam Jerrely Slijger (Helmond, 1986), kijkt je even doordringend aan en als hij denkt dat de gesprekspartner het aan kan, mag die naast hem gaan zitten. In het achtbaanwagentje, door de kurkentrekker van zijn leven.

Hou je vast: Kempi spreekt soms in raadselen, is dan weer glashelder. Mengt ABN door zijn straattaal, in die volgorde, en als hij het even niet meer weet te zeggen dan rapt hij het gewoon.

'Kempi is back to earth', zegt Kempi, die zichzelf graag bij naam noemt. Terug op aarde, na een raketrit van het eigen ego. 'Kempi zat in een fase waarin hij heel onvolwassen met zijn leven omging. Roekeloos.'

Bedreigingen met pistool
Na zijn celstraf in 2007, voor bedreigingen met pistool, stapte Kempi monter terug in de wereld van de roem, de weelde van de aandacht. Zijn eerste plaat bij Top Notch, waarvoor hij in de cel het contract tekende, deed het leuk, vooral bij een groep heel jonge nederhopvolgers. Bij de meisjes. 'De faam steeg naar mijn hoofd. Ik liep naast mijn schoenen, weet je? Diva-gedrag.'

Hij beledigde oude vrienden, dacht dat hij bovenop de wereld stond. 'Dat ik op een hoger level was dan anderen. En ik raakte alles kwijt wat me lief was. Mijn liefde, mijn vriendschap, mijn alles man! Mijn gezin, mijn normen en waarden, mezelf. Niet tof.'

Kempi was al jong bedreven in het ellebogenwerk, op straat, in de Eindhovense achterstandswijk Woensel-West. 'Ik was 16. Ik kwam al niet meer thuis. Ik sliep in woonhotels, ik sliep in de trein, dat soort dingen. Mijn moeder moest me altijd komen zoeken, in de stad. Ik verkocht drugs op straat, dat was een serieus ding. Daar horen bepaalde gedragspatronen bij.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook


© Mike Roelofs.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.