Kemna Casting neemt nadrukkelijk afstand van Gosschalk: 'We hadden het moeten weten'

Na ruim een week van stilte neemt Kemna Casting nogmaals nadrukkelijk afstand van de in opspraak geraakte castingdirecteur Job Gosschalk. De directie van Kemna Casting herhaalt niets te hebben geweten van zijn seksueel grensoverschrijdende gedrag.

Job Gosschalk Beeld anp

Kemna wist pas van de gedragingen van Gosschalk nadat hij naar buiten kwam met zijn verklaring, stelde directielid Marc van Bree gisteravond bij RTL Late Night. Hij reageert daarmee op aantijgingen van diverse acteurs en oud-medewerkers van Kemna Casting die zeggen dat het bedrijf jarenlang op de hoogte was van het gedrag van Gosschalk.

Van Bree vervolgde: 'Ik realiseer me heel goed dat veel mensen zeggen: we geloven het niet, ze wisten het wel. Dat snap ik. We hadden het moeten weten. Ik denk dat we in gebreke gebleven zijn bij het scheppen van een cultuur waar acteurs zich zo veilig voelen dat ze met een verhaal waar ze mee zitten bij ons konden komen.'

Kemna Casting en Gosschalk hadden eerder al verklaard de onderlinge banden door te snijden. Gosschalk is samen met zijn neef eigenaar van het castingbureau.

Gosschalk kwam vorige week dinsdag met een verklaring waarin hij toegaf over grenzen heen te zijn gegaan in zijn werk. Zo nodigde hij acteurs 's avonds bij hem thuis uit voor castings en vroeg ze daarbij uit de kleren te gaan. Hij benadrukte wel dat zijn werkgever hiervan niet op de hoogte was.

'Het is goed dat Job met een verklaring naar buiten komt, maar ik betwijfel ten zeerste dat niemand binnen Kemna Casting hiervan op de hoogte was. Iedereen weet wat voor een ongezonde cultuur heerst in dat bedrijf', aldus acteur Yorick van Wageningen vorige week tegen de Volkskrant.

Guido Goossens, een oud-assistent van de gevallen castingdirector, sluit zich daarbij aan. 'Als alle medewerkers van Kemna Casting beweren dat ze helemaal van niets wisten, vind ik dat zeer ongeloofwaardig', zegt hij gisteren tegen het AD. Volgens hem speelden vooral de dubieuze werktijden van Gosschalk, die ook 's avonds en in het weekend castte, daarbij een rol. Van Bree ontkende gisteravond echter dat dit abnormaal is en stelde dat castings vaker op zulke momenten plaatsvinden.

Na de verklaring van Gosschalk, waarin hij ook aankondigde te stoppen met zijn werk als producent en regisseur, zijn meerdere acteurs naar voren gekomen met negatieve ervaringen over hem. Endemol-Shine, dat 70 procent van de aandelen van zijn productiebedrijf Kemna & Zonen bezit, noemde het 'vanzelfsprekend' dat de samenwerking direct stopt. Gosschalk wordt ook vervangen als regisseur van de Nederlandse film All You Need Is Love.


De val van Nederlands meest bepalende filmmaker

Alle lijntjes lopen steeds weer naar Kemna, met Job Gosschalk aan het hoofd van de heerschappij
Job Gosschalk kon jaren zijn gang gaan voordat acteurs hun verhaal durfden doen. Want Kemna, het imperium van de castingkoning, is oppermachtig.

'Kom even lekker zitten.' Hoe de spil in de filmwereld over grenzen kon gaan

Als castingdirector en later ook als producent en regisseur was Job Gosschalk iemand om wie acteurs niet heen konden. Die positie heeft hij over een periode van zeker zeventien jaar misbruikt voor zijn eigen lust, zeggen elf acteurs die de Volkskrant sprak.

De man die bepaalde wie doorbrak - en wie niet: Job Gosschalk
Job Gosschalk is al jaren een spil in de Nederlandse theater-, televisie- en filmwereld. Aanvankelijk als castingdirector en later als regisseur, schrijver, film- en televisieproducent. Dinsdag maakte hij in een verklaring bekend zich jarenlang schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

'Na seksueel incident met Job Gosschalk ben ik decennialang in de ban gedaan'
Hollywood-acteur Yorick van Wageningen heeft in zijn carrière ook last gehad van machtsmisbruik door castingdirector en regisseur Job Gosschalk, laat hij in een schriftelijke verklaring aan de Volkskrant weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.