InterviewDaan Boom

Kelderklasse 15 of FC Utrecht? Voor presentator Daan Boom is de keuze niet zo makkelijk

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

In Streetlab – De liefde, zijn nieuwe tv-programma, durft Daan Boom ( 30 ) meer de diepte in te gaan. Vond hij zichzelf niet serieus genoeg?

Paulien Plat

Streetlab of Streetlab – De liefde?

‘In Streetlab (KRONCRV) voerde ik met Jasper Demollin, Tim Senders en Stijn van Vliet, drie jeugdvrienden, sociale experimenten uit vanuit eigen fascinatie. We kennen elkaar al van de middelbare school in Bilthoven.

‘Zo waren we benieuwd of je je zin krijgt wanneer je als volwassene in het openbaar gaat huilen. Dan sta ik voor het programma te janken op straat, omdat een meisje dat ik aansprak haar telefoonnummer niet wilde geven. Het ongemak dat daarbij komt kijken is zo verschrikkelijk. Wat het voor mij dragelijk maakt, is dat m’n vrienden het ook doen.

‘We hebben met Streetlab vier ­seizoenen lang heel toffe dingen gedaan. Zo ben ik stiekem naar binnen geglipt bij het filmfestival in Cannes en stond ik met acteur Mads Mikkelsen op het podium. We hebben al onze dromen verwezenlijkt.

‘Daarom kies ik voor ons nieuwe programma, Streetlab – De liefde. Daarin ligt de focus minder op ons. ­Iedere aflevering is er een kijker met een liefdesvraag die we verder helpen. Zo is er iemand die nog nooit op date is geweest, hij bleef maar in de friendzone terechtkomen. Wij pimpen zijn Tinderprofiel door er ­gephotoshopte afbeeldingen op te plaatsen, bijvoorbeeld van hem en ­Leonardo DiCaprio. Uiteindelijk krijgt hij zijn eerste date!’

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

Je eigen theatervoorstelling in Carré of de Televizier-Ring ­winnen met Streetlab?

‘Dan kies ik voor de ring. Toen Jasper, Stijn, Tim en ik in 2015 met Streetlab waren genomineerd, was dat de kroon op onze vriendschap. We zaten echt op een roze wolk, want we waren net anderhalf jaar bezig. We waren genomineerd op basis van publieksstemmen: het publiek gunde het die vier lulletjes uit Utrecht wel.

‘We hadden flink campagne gevoerd. We maakten grappige filmpjes waarin we deden alsof we in de ­andere genomineerde programma’s langskwamen, zoals Wie is de Mol? en Expeditie Robinson. Ook zou De wereld draait door een item over ons hebben gemaakt, waarin ze zeiden dat ze het ons gunden. Ik denk dat dat ons ook veel stemmen heeft opgeleverd.

‘Onze nominatie was echt een schok. Jan Slagter liet op Twitter ­weten dat hij niet blij was. We lieten programma’s als Heel Holland bakt achter ons, terwijl zij miljoenen kijkers trokken en wij niet. Maar wij maken crossmediale programma’s. Wij trekken veel kijkers via Dumpert, YouTube en Facebook, maar dat wisten ze niet.

‘Afgelopen jaar heb ik getourd met mijn theatervoorstelling De eerste. Dat was een langgekoesterde droom. Als ik eerlijk ben: ik vond het heel zwaar. Ik stond vier of vijf keer per week op de planken, ook in het weekend, waardoor ik mijn vrienden niet echt meer zag. Ik voelde me eenzaam. Overdag was ik alleen, vaak in een stad of dorp waar ik niemand kende. Toch wil ik nog wel een tweede voorstelling maken, maar nu even niet.’

Lolbroek of serieuze presen­tator?

‘We lijken misschien lolbroeken bij Streetlab, maar we zijn serieus; we zijn niet de clowntjes van de NPO. Als een programma alleen maar grappig is, raakt het publiek er snel op uitgekeken. Daarom proberen we altijd een tweede laag aan te brengen.

‘Zo vraagt in Streetlab – De liefde een jongen hoe hij zijn vriendin op een bijzondere manier ten huwelijk kan vragen. We maken er een romkom van, met als slotscène het aanzoek. Ze kennen elkaar uit de afkickkliniek, en hij vertelt dan over hun eerste ontmoeting. Dat blijkt best komisch, maar er is ook ruimte voor een kwetsbaar verhaal. We ­nemen de deel­nemers serieus, maar proberen hun vragen wel zo creatief en grappig ­mogelijk in te vullen.

‘We bedenken en filmen alles zelf. We zijn chaoten, dat maakt ons programma ook zo grappig. We laten het zien als er iets tijdens de op­namen misgaat. Zo wilden we een romantisch weerzien organiseren, omdat het stel elkaar door corona zes maanden niet had gezien. Jasper zou een ­romantische plek regelen. Wat ­regelt hij? Twee pipowagens langs de snelweg, één als woonkamer, één als slaapkamer. Dat ging niet ­expres, maar alle vakantiehuisjes in Nederland zaten vol. Bij All You Need Is Love zouden ze zoiets misschien niet uitzenden, maar het past juist bij ons.’

Hans Liberg of Henry van Loon?

‘Henry van Loon vind ik echt het einde. Hij is een waanzinnige cabaretier. Hij hoeft niet veel doen om grappig te zijn. Toch heeft hij ook bizar goed materiaal. Als ik naar een voorstelling van hem ga, zit ik echt genant hard te lachen. Maar Hans Liberg is mijn leraar ­geweest. Daarom kies ik voor hem. Ik ken hem via zijn zoon, dat was een vriend van me op de middelbare school. Hans heeft mij opgeleid, omdat ik drie jaar zijn sidekick was. Ik schreef mee aan zijn show, en moest bijvoorbeeld op het podium rondrijden op een eenwieler.’

null Beeld Frank Ruiter
Beeld Frank Ruiter

Fillers in je lippen spuiten of ongetraind een marathon ­lopen?

‘Ik heb dat allebei gedaan in Streetlab – Niet te geloven. In het programma legden we het publiek ongeloofwaardige verhalen voor, zij moesten raden of we het wel of niet hadden gedaan.

‘Met dat lippen opspuiten ben ik wel een grens overgegaan. Om het ongeloofwaardiger te laten klinken, hebben we drie keer de normale hoeveelheid erin laten spuiten. We leken net struisvogels! Iedereen dacht dat ik knettergek was. Daarom heb ik het maar weer eruit laten halen.

‘Ongetraind een marathon lopen zou ik wel nog een keer willen doen. Ik vind de fysieke grens opzoeken echt leuk. Ik wil ook nog een keer ongetraind een berg op fietsen met een omafiets.

‘We hebben wel geleerd van hoe we het de vorige keer hebben aangepakt met die marathon. We deden er vijfenhalf uur over, maar de eindredacteur zei: dat is niet extreem genoeg, laten we er nog een uurtje afsnoepen, voor de show. De uitslagen stonden gewoon online, dus veel kijkers prikten er zo doorheen. Achteraf gezien sloeg het nergens op.’

Kelderklasse 15 of FC Utrecht?

‘Ik ben opgegroeid in Utrecht en woon er nog steeds. Het is zo’n fijne stad. Ik draag FC Utrecht dan ook een warm hart toe. Maar de jongens in mijn team bij SV Kampong – we noemen ons Kelderklasse 15 – daar heb ik zo veel mee gedeeld. Ik zit alweer tien jaar bij dat team. We hebben samen al zo veel wedstrijden gespeeld en elk jaar gaan we op teamweekend.

‘Ik heb afgelopen jaar een YouTube-serie over ons team gemaakt. We zijn een van de slechtste amateurvoetbalteams van Nederland. Ik filmde onze ‘weg naar het kampioenschap’, hoewel dat uiteindelijk niet lukt. Ik laat de wedstrijden zien maar maak ook portretjes van mijn teamleden. Zo hebben we Souf, die door zijn geloofsovertuiging niet drinkt en elke vrijdag een roos voor zijn vrouw koopt. Of coach Rubbe, die kok is maar heel erg op zijn eten let, omdat hij diabeet is.’

YouTube of NPO?

‘Het liefst NPO op YouTube, zoals met Kelderklasse 15. Ik vond het tof dat dat helemaal uit mijn eigen koker kwam. Als ik op televisie wil uitzenden, is er nog een eindredacteur van de NPO bij betrokken. Dan is het minder mijn ­eigen serie.

‘Moet ik echt ­kiezen, dan kies ik voor de NPO, waar je de tijd krijgt om iets te bedenken en ontwikkelen voordat je het gaat uitzenden. Als het door hen wordt uitgezonden, is het programma goedgekeurd door mensen die er verstand van hebben. Daardoor word je serieuzer genomen als maker.

‘Ik heb tijdens de coronacrisis een reeks zolderkamerconcertjes opgenomen. Ik heb bijvoorbeeld een liedje voor gebarentolk Irma Sluis gemaakt en over de vakkenvullers. Ik zat thuis, omdat mijn theatertour was afgelast. Ik voelde toen de urgentie om dat te doen en daarom heb ik die op mijn ­­eigen YouTubekanaal geplaatst. Ik werd vorige week genomineerd voor Beste onlineserie voor de Televizier met die liedjes.’

Koeman of Van Gaal?

‘Op dit moment Van Gaal. Hij heeft zo’n hoge entertainmentwaarde. Er gebeurt altijd wat als hij op televisie is. Veel interviews van hem eindigen in een boze van Gaal, en ik vind een boze Van Gaal erg grappig.

‘Koeman is een heel degelijke coach, maar een stuk minder ver­makelijk dan Van Gaal. En hij is hem net gepeerd naar Barcelona, dat vind ik stom.’

Streetlab – De liefde is vanaf 5/9 te zien op NPO 3.

Daan Boom

1989 Geboren in Utrecht

2014 Tv-programma Streetlab

2015 Genomineerd voor de Gouden Televizierring met Streetlab

2016 Deelnemer Maestro

2017 Tv-programma Hotel Romantiek

2018 Tv-programma Streetlab – Niet te geloven

2018 Tv-programma Betreden op eigen risico

2019 Tv-programma Kelderklasse 15

2020 Tv-programma Streetlab – De liefde

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden