Keert rust rond de Publieke Omroep ooit nog terug?

Terwijl de Tweede Kamer vandaag vanaf 16:00 uur debatteert over het inmiddels bekende bezuinigingspakket (200 miljoen) voor de Publieke Omroep, zijn alle ogen eigenlijk alweer gericht op het Catshuis, waar vrij serieus nóg een knipbeurt voor de programmamakers wordt overwogen.

De Kamer bespreekt vanmiddag het juridische fundament onder de veranderingen voor 'Hilversum'. Maar de getroffen omroepen hebben zich allang bij de forse inkrimping van het budget neergelegd.

Neem de Wereldomroep. De omroep verliest 70 procent van het budget, maar heeft inmiddels allang besloten te stoppen met de op Nederlanders gerichte radioprogramma's. De omroep stort zich voortaan op 'het vrije woord' en gaat onafhankelijke informatie bieden aan mensen in landen zonder vrije pers, zoals China, Afrika, Venezuela en de Arabische wereld. Het neemt op 10 en 11 mei tijdens een 24 uur durende live-uitzending afscheid van Nederlandstalige programma's. Nederlandse emigranten, expats, zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs moeten het derhalve voortaan zonder doen.

Brief Hagoort
De overige omroepen zaten ook niet stil. Voortvarend gingen ze aan de slag met het herinrichten van het financiële plaatje. Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), lichtte het kabinet vorige week per brief in over de plannen die de NPO in overleg met de omroepen maakte. Door 620 mensen te ontslaan en omroepen te laten fuseren worden de grootste slagen gemaakt. Voorts wordt er meer ruimte gemaakt voor buitenlandse producten op de drie Nederlandse publieke zenders, en zal de NOS een voetbalcontract (Champions League of Eredivisie) aan de commerciëlen moeten laten.

Voorlopig nog bij NOS
Overigens is de Champions League nog tot medio 2015 in handen van de NOS. Het contract met de Eredivisie loopt aan het eind van volgend seizoen (2012/2013) af. Voorlopig is het belangrijkste voetbal dus nog wel bij de publieken tezien. Maar, stelt Hagoort: 'De NOS kan na de huidige contractperiodes in elk geval niet meer én de Eredivisie én de Champions League uitzenden.'

De fusieomroepen, KRO-NCRV, AVRO-TROS en VARA-BNN, hebben afgesproken dat ze voor 2014 opgaan in één organisatie. Door in één gebouw te gaan werken, met minder redacties en één bestuur en één raad van toezicht, wordt veel bespaard, maar gaan er ook veel banen verloren. Bij NPO zelf staat een kwart van de werknemers voor het einde van dit jaar op straat.

Nieuwe klap?
Het meeste denkwerk over invulling van de bezuinigingen is dus al gedaan. Maar nu volgt mogelijk een nieuwe klap. Ingewijden zeggen dat de onderhandelaars in het Catshuis spreken over een nieuwe bezuiniging van 100 miljoen euro. Nog meer buitenlands product? Nog minder voetbal? Minder zenders? De veel genoemde optie van het schrappen van het derde net lijkt een wassen neus, bevestigt ook Hagoort: 'Een zender is een etalage, die kost in principe geen geld. Toen in 1988 Nederland 3 erbij kwam, kregen we ook geen extra geld. De kosten zitten in de productie van programma's.'

Met het schrappen van het derde net zou volgens ingewijden slechts 9 miljoen euro worden bespaard. Het niet-verlengen van het Eredivisie-contract bij de NOS zou tientallen miljoenen per jaar opleveren. Het zijn overwegingen die de politici vanmiddag nog niet hoeven te bespreken. Dat de Mediawet binnen afzienbare tijd weer op de politieke agenda staat, lijkt vrijwel zeker. In alle rust werken aan nieuwe programma's kunnen de overgebleven 3400 omroepmedewerkers ook de komende jaren wel vergeten.

Henk Hagoort Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden