SerieMare of Easttown

Kate Winslet schittert in Mare of Easttown, een woedend relaas over ontwrichte Amerikaanse levens ★★★★☆

Mark Moorman
Kate Winslet als getergde rechercheur in de serie Mare of Easttown.  Beeld
Kate Winslet als getergde rechercheur in de serie Mare of Easttown.

Vorig jaar was The Undoing, een zesdelige serie van David E. Kelley met hoofdrollen voor Nicole Kidman en Hugh Grant, een van de best bekeken series op HBO. Het was een rechtbankthriller die zich afspeelde in steenrijke kringen in New York, met fabuleuze uitzichten en Hockneys aan de muur. De zevendelige serie Mare of Easttown, voorlopig de prestigeserie van dit jaar op HBO, speelt zich echt op een andere planeet af, hoewel we qua geografische afstand niet eens zo ver van Manhattan verwijderd zijn.

Easttown is een bestaand stadje in Pennsylvania, waar scenarioschrijver Brad Ingelsby opgroeide. Om de authenticiteit van de locatie te waarborgen, zijn alle opnamen in de nabijheid van Easttown gemaakt, een stadje dat we lijken te kennen uit Amerikaanse reportages over ongelijkheid, criminaliteit en de nog immer voortdurende drugsepidemie. Weinig lichtpuntjes, weinig vooruitzichten. Het is duidelijk (na het zien van vijf aan de pers verstrekte afleveringen) dat Ingelsby dit stadje niet alleen heeft gekozen omdat hij deze mensen en deze sfeer kent, maar ook omdat hij in de vorm van een klassieke politieserie iets wil vertellen over de staat van het land. Beschouw het als een woedende voetnoot bij het populaire genre ‘stinkend rijke mensen liggen overhoop met justitie’ (zie ook Big Little Lies).

Mare of Easttown zou wel iets prekerigs hebben gehad als de titelrol niet op zo’n indrukwekkende manier werd gespeeld door Kate Winslet. In haar eerste rol in een grote serie speelt zij Mare Sheehan, een rechercheur die, zoals het hoort in het genre, heel wat persoonlijke bagage met zich meezeult. De zelfmoord van een drugsverslaafde zoon werpt een schaduw over haar leven. Easttown is een stadje waar iedereen elkaar kent en waar niemand aan lijkt te kunnen ontsnappen. In de eerste aflevering wordt duidelijk dat Mare achtervolgd wordt door een jaar oude zaak van een verdwenen meisje. Als er in die eerste aflevering ook een nieuw slachtoffer valt is het duidelijk dat er meer aan de hand is dan een weggelopen tiener met een drugsprobleem.

Winslet heeft zich het lokale accent eigen gemaakt, voor zover Nederlandse oren dat kunnen beoordelen op een behoorlijk overtuigende manier. Maar het is vooral de manier waarop ze zich in het leven van haar personage heeft ondergedompeld die indruk maakt. De manier waarop ze haar intense vermoeidheid probeert te onderdrukken, de pijn probeert weg te stoppen en maar nauwelijks het geduld kan opbrengen voor haar collega’s die nu eenmaal minder talent hebben voor het speurdersvak. Er is een verwantschap tussen Mare Sheehan en Marge Gunderson (Frances McDormand) de hoogzwangere politiechef uit Fargo, maar dan minus de vergevingsgezindheid van Marge.

De kijker moet zich in de eerste afleveringen van Mare of Easttown schrap zetten tegen het feit dat de meeste personages een of ander miserabel geheim met zich meeslepen, maar de levensechtheid van de rol van Winslet maakt dit meer dan goed. In de loop van de serie duikt er een subthema op dat mogelijk uitzicht biedt: is er in dit grimmige universum nog hoop op liefde? We hopen het voor Mare en voor de kijker, die – zoveel weten we aan het slot van de vijfde aflevering – op een kolossale cliffhanger stuit. Wat wel duidelijk is: Mare Sheehan is een van de beste rollen in de rijke carrière van Kate Winslet.

Mare of Easttown

★★★★☆

Psychologisch misdaaddrama (zeven delen)

Een serie van Brad Ingelsby

Met Kate Winslet, Jean Smart, David Denman

Te zien op Ziggo/HBO

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden