Review

Kat Kaufmann debuteert bewonderenswaardig

De Duits-Russische Kat Kaufmann creëerde voor haar debuut een hoofdpersoon die niemand onverschillig zal laten.

Jan Luijten
null Beeld
Beeld

De Duitse literatuur wordt sinds geruime tijd verrijkt door auteurs die werden geboren in de Sovjet-Unie. Na 1990 kwamen ze met hun ouders naar Duitsland: Wladimir Kaminer, Olga Grjasnowa, Katja Petrovskaja. Aan dit gezelschap kan nu Kat Kaufmann worden toegevoegd, geboren in 1981 in St. Petersburg en tien jaar later met haar kleine familie verhuisd naar Berlijn. Kaufmann zingt, fotografeert en heeft een roman geschreven, Superposition, waarvan nu een Nederlandse vertaling is verschenen: Eiland van jou.

Kaufmanns taal is ruw, direct en doorspekt met Russische en Engelse uitdrukkingen. Daarmee schildert ze een clubje artistieke jongelui van Russische afkomst in Berlijn. Haar taal kan echter ook romantisch en poëtisch zijn en deze mix zorgt voor een speciale toon.

Hoofdpersoon Izy Levin (26) is jazzpianiste en componeert, maar geslaagd is haar leven allerminst. Nuchter en cynisch bekijkt ze zichzelf en de haar omringende wereld. Ze voelt zich eenzaam en verdrietig; gevoelens die ze verdrinkt in wodka en bestrijdt met ironie en grove woorden.

Fictie
Kat Kaufmann
Eiland van jou
Uit het Duits vertaald door Anne Folkertsma.
Lebowski; 223 pagina's; euro 19,99.

Maar deze Izy heeft ook een melancholieke, zachte kant. In Berlijn duiken herinneringen op aan zomervakanties bij oma in Odessa. 'Ik heb het vruchtbare zaad en de zon van de Oekraïne, de onafzienbare kou van Rusland, de nalatenschap van het Hebreeuwse woestijnvolk allemaal in me, allemaal altijd bij de hand.'

Wat ze heeft teruggekregen, bevalt maar matig. Berlijn, in haar ogen vooral een stad van daklozen en straatmuzikanten, is niet haar nieuwe thuis geworden. 'Wij zijn altijd de ander.' Thuis is voor haar vader, moeder en oma Ella. Met hen onderhoudt ze een liefdevolle relatie.

Izy is slim, gevat en filosofeert met haar vrienden over het leven en een nieuwe wereldorde, want zo chaotisch als het nu is, kan het niet blijven. En uiteindelijk zal ze haar doorbraak beleven. Haar compositie voor een ballet is succesvol; New York ligt in het verschiet.

Izy met haar weemoed, liefdesverdriet en dromen is een persoon die niemand onverschillig zal laten. Kat Kaufmann heeft een bewonderenswaardige roman geschreven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden