jaaroverzicht
Kartende dino's en scheppende ridders: de tien games van 2014
Van een vrolijke vechtgame tot een duistere doodsstrijd: het jaar 2014 heeft op het gebied van games een scala aan verschillende titels opgeleverd. Een overzicht van wat wat ons betreft de tien beste waren.
1. Dragon Age: Inquisition
Voor liefhebbers van fantasyspellen en uitgestrekte werelden is Dragon Age: Inquisition een must have. Niet alleen verenigt dit derde deel uit de Dragon Age-reeks het beste van zijn twee voorgangers, het heeft ook
inspiratie opgedaan uit gelauwerde boeken, films en games als Lord of the Rings, Game of Thrones, Skyrim, The Witcher en Dark Souls.
Er is een prima hoofdverhaal met politieke intriges waar Rutte en Samsom nog een puntje aan kunnen zuigen. De gameplay biedt genoeg variatie om doorgewinterde gamers lang te boeien en is tegelijkertijd gemakkelijk genoeg op te pakken voor beginners. Bovendien hoef je de eerdere delen niet gespeeld te hebben om hier in te stappen. Dragon Age: Inquisition heeft voor ieder wat wils, maar zeker de ontdekkingsreizigers onder ons zullen aan hun trekken komen.
Nog niet overtuigd? Lees hier zeven redenen om de draak te steken met deze game.
Dragon Age: Inquisition (BioWare / Electronic Arts)
Uitgebracht voor Windows, PlayStation 3 & 4, Xbox One & 360
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder
2. Super Smash Bros for Wii U
In 1999 maakte de wereld voor het eerst kennis met het fenomeen Super Smash Brothers: vrolijke Nintendo-karakters uit verschillende spellenreeksen die bij elkaar komen om een potje te knokken. In plaats van de leeglopende levensmeter die de meeste vechtspellen kenmerkt, heb je bij Smash Bros juist een steeds verder vollopende schademeter. Hoe hoger je schade, hoe verder weg je wordt gemept. Het doel is om je tegenstander uit beeld te meppen. Het levert gameplay op die gemakkelijk is op te pakken en tegelijkertijd behoorlijk diep kan gaan voor gevorderde competitieve spelers.
Na Super Smash Brothers Melee (2002) en Super Smash Brothers Brawl (2008) werden we dit jaar verwend met maarliefst twee games (of beter gezegd, twee versies voor twee systemen): Super Smash Brothers for 3DS (voor Nintendo's draagbare apparaat) en Super Smash Brothers for Wii U (voor de thuisconsole). Ze bevatten meer personages, arena's en spelmodi dan ooit tevoren, en vormen zo een waar walhalla voor elke Nintendo-fanaat. De Wii-U versie is verreweg het meest uitgebreid en verdient daarom absoluut een hoge notering in dit jaaroverzicht.
Lees hier de recensie van de Wii U-versie.
Lees hier de recensie van de 3DS-versie.
Super Smash Bros (Sora Games/Namco Bandai/Nintendo)
Uitgebracht in twee aparte versies voor 3DS en Wii U
Geschikt bevonden voor 12 jaar en ouder (PEGI)
3. Shovel Knight
Indie games zijn spellen die worden gemaakt door kleine en doorgaans onafhankelijke gamestudio's. Hun belang in de game-industrie wordt met het jaar groter. Shovel Knight is een van die spellen. Het begon als een project op Kickstarter, de website waarop particulieren geld kunnen investeren in ideeën die ze zien zitten. Het spel zou worden ontwikkeld als er ten minste 75 duizend dollar werd binnengeharkt, maar uiteindelijk werd maar liefst 311
duizend dollar opgehaald.
Waar heeft het simpel ogende spelletje die grote belangstelling aan te danken? Juist aan die simpelheid. Shovel Knight oogt en speelt als een platformspel uit het NES-tijdperk (jaren '80), terwijl er wel degelijk ook allerlei nieuwe technieken in verwerkt zijn die destijds technisch nog helemaal niet uitvoerbaar waren. Het verhaal (een ridder met een schop in plaats van een zwaard die op zoek gaat naar zijn ontvoerde kameraad) is van ondergeschikt belang aan de gameplay, die doet denken aan een mix van Super Mario, Minecraft, Ducktales en Dark Souls. En dan hebben we het nog niet gehad over de muziek, die uit de bekende bliepjes en bloepjes bestaat. Shovel Knight is pure nostalgie voor de retro-gamer.
Lees hier de recensie van Shovel Knight.
Shovel Knight (Yacht Games Club)
Uitgebracht voor Wii U, 3DS & 2DS, Windows, Mac, Linux
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)
4. Mario Kart 8
Een dinosaurus op een go-kart. Tot de eerste Mario Kart in 1992 op de Super Nintendo verscheen, konden we niet bevroeden dat we ooit zoiets te zien zouden krijgen. Nu, 22 jaar later en zeven Mario Kart-games verder, kijken we er niet meer van op. Net als Smash Brothers is de reeks een vaste waarde geworden in de geschiedenis van Nintendo. Bekende figuren uit de Super Mario-spellen nemen het tegen elkaar op in knotsgekke kartraces, waarbij ze elkaar met voorwerpen als bananenschillen, supersterren en exploderende schilden het leven zuur proberen te maken.
Het dit jaar verschenen achtste deel is in alle opzichten de ultieme editie. Elementen uit eerdere incarnaties, zoals het rijden op motoren, het verzamelen van munten om een hogere topsnelheid te halen en het door de lucht zweven met een hangglider zijn in dit deel verenigd, en daarnaast zijn nieuwe elementen als anti-zwaartekracht (op de kop rijden) en rijden op quads aan de mix toegevoegd. Tel daar bij op de extra content die kan worden gedownload om extra banen en coureurs (ook van buiten het Mario-universum) vrij te spelen, en je hebt verreweg de beste en leukste racetitel van het jaar te pakken.
Mario Kart 8 (Nintendo)
Uitgebracht voor Wii U
Geschikt bevonden voor alle leeftijden (PEGI)
5. GTA V
2014 is het jaar waarin de nieuwe spelcomputers van Sony en Microsoft (definitief) hun intrede deden in Nederland. En er is geen game die de verschillen tussen de oude en de nieuwe generatie consoles beter laat zien dan GTA V. De oorspronkelijke versie van de boevensimulator kwam vorig jaar uit op Xbox 360 en PlayStation 3.
In eerste instantie komt het wellicht gemakzuchtig over om deze bestverkopende game opnieuw uit te geven op de nieuwe machines. Maar dat is het allerminst. Niet alleen is het uiterlijk van de game behoorlijk opgepoetst (zie die regen eens op het asfalt plenzen, en kijk al die groene plantjes op de glooiende heuvels eens); er zijn ook nieuwe missies, voertuigen en verzamelbare voorwerpen toegevoegd aan de open wereld die Los Santos heet (en is gebaseerd op Los Angeles en omgeving). Bovendien kun je alle actie nu vanuit de eerste persoon bekijken, wat een compleet nieuwe ervaring oplevert.
Nog nooit was de boef uithangen, overvallen plegen, rondscheuren in de meest wilde bolides of gewoon een beetje kloten zó leuk. Reden genoeg om deze 'heruitgave' een plek in deze top-10 te geven. Deze GTA V is absoluut een nieuwe aanschaf waard voor wie 'm al op de oude generatie computers gespeeld heeft. En wie dat nog niet gedaan heeft: waar wacht je nog op?
Lees hier de recensie van de vernieuwde GTA V
GTA V - next-gen (Rockstar Games)
Uitgegeven voor Xbox One en PlayStation 4
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)
6. Dark Souls II
Oefening baart kunst. Als er een game is waar dat gezegde op van toepassing is, is dat Dark Souls. Veel hedendaagse games krijgen kritiek dat ze te gemakkelijk zijn en de speler te veel aan het handje nemen, maar Dark Souls is precies het tegenovergestelde. Als vervloekte ondode doolt de speler zonder sturing, oriëntatie of hulp van buitenaf door een duistere wereld vol monsters. En zal daarbij het loodje leggen. Om de haverklap het loodje leggen. Het origineel uit 2012 werd daarom onder luid gejuich onthaald door hardcore-gamers die snakten naar een echte uitdaging.
In het dit jaar verschenen deel twee is die moeilijkheidsgraad nog een standje hoger gezet, maar tegelijkertijd krijgt de speler meer mogelijkheden om daarmee om te gaan. Zo zijn de kampvuren (de enige mogelijkheid om je voortgang op te slaan en je karakter te helen) strategischer geplaatst, is het verbeteren van je wapentuig wat minder complex gemaakt en zijn er verbeteringen doorgevoerd in het systeem waarmee je je ervaringspunten verdeelt. Het levert een mooie ervaring op. Mits je geduldig bent en niet bang bent om - héél vaak - dood te gaan.
Bekijk hier een fotoreeks met beelden uit Dark Souls II
Dark Souls II (From Software/Bandai Namco Games)
Uitgebracht voor PlayStation 3, Xbox 360, Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder (PEGI)
7. Call of Duty: Advanced Warfare
'Democracy is not what these people need, hell, it's not even what they want.' Wie deze zin uit de mond van acteur Kevin Spacey hoort komen, denkt wellicht als eerste aan de hitserie House of Cards, waarin Spacey een meedogenloze politicus speelt. Maar in de nieuwste aflevering van het eerstepersoons-schietspel Call of Duty, Advanced Warfare, is Spacey gedigitaliseerd als de minstens even meedogenloze Jonathan Irons, de baas van de huursoldaten die een grote rol spelen in de oorlogen die de wereld in het jaar 2054 verscheuren.
Hoewel Spacey alleen te zien is in de tussenfilmpjes (de speler kruipt in de huid van een soldaat die een arm verliest en doorvecht met een robot-arm), is hij een van de belangrijkste redenen dat de Call of Duty-reeks de neerwaartse trend heeft weten te stuiten. Sinds 2003 zijn er ongeveer 150 miljoen games verkocht van de Call of Duty-serie, maar gebrek aan vernieuwing speelde de oorlogsreeks parten. Met een prima verhaal met spectaculaire momenten én een verbeterde meerspelerstand lijkt Call of Duty in 2014 weer helemaal back in business te zijn.
Lees hier meer over de transformatie van Kevin Spacey van filmheld naar gamepersonage.
Call of Duty: Advanced Warfare (Sledgehammer Games/High Moon Studios)
Uitgebracht voor PlayStation 3, PlayStation 4, Windows, Xbox 360, Xbox One
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)
8. Middle-earth: Shadow of Mordor
De wereld is nog lang niet klaar met 'In de Ban van de Ring'. Hoe uitgebreid en fantasievol de boeken van J.R.R. Tolkien ook mogen zijn, de videogames die Midden-Aarde voortbracht behelsden vaak - enkele uitzonderingen daargelaten - niet veel meer dan hakken en zagen door horden vijanden. Monolith Productions heeft nu een spel gemaakt dat allesbehalve dom hakken is, en een inventieve vorm van kunstmatige intelligentie introduceert. In Middle-earth: Shadow of Mordor zijn de lelijke orks slimmer dan ooit, en zullen ze bij elke otmoeting onthouden wat er bij het vorige treffen is gebeurd - en daar ook naar handelen. Een ork stoot zich in het algemeen niet twee maal aan dezelfde steen.
De game speelt zich af tussen 'De Hobbit' (waarvan onlangs het derde en laatste deel van de filmtrilogie verscheen) en In de Ban van de Ring. De speler kruipt in de huid van Talion, een strijder van Gondor die onder mysterieuze omstandigheden een dodelijk offerritueel overleeft en met behulp van magische krachten het duistere land Mordor doorkruist op zoek naar wraak. Het levert een zeer vermakelijke openwereldgame op die vooral opvalt door het 'Nemesis'-systeem, waardoor de vijanden zich eerdere acties zullen onthouden en bij een volgend treffen moeilijker te verslaan zullen zijn. Geniet, maar onthoud: 'One doesn't simply walk into Mordor.'
Lees hier de recensie van Middle-earth: Shadow of Mordor
Shadow of Mordor (Monolith Productions/Behaviour Interactive/Warner Bros. Interactive Entertainment)
Uitgegeven voor PlayStation 3, PlayStation 4, Windows, Xbox 360, Xbox One
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)
9. Assassin's Creed: Unity
Na een aangenaam uitstapje naar de Caribische Zee (Black Flag) is Assassin's Creed dit jaar weer helemaal teruggegaan naar zijn roots. De reeks, die zich kenmerkt door een zinderende mix van actie, sluipmoorden en parkour, was altijd op zijn sterkst wanneer de focus lag op het klimmen, klauteren en (sluip)moorden in grote (Europese) steden. De hoofdmoot van Assassin's Creed: Unity speelt zich af in het zeventiende-eeuwse Parijs, dat in de greep is van de Zevenjarige Oorlog.
Het is niet alleen de grootste stad die ooit voor de reeks is gecreëerd, maar ook verreweg de meest gedetaïlleerde en meest oogstrelende. Nooit eerder zagen we zoveel mensen door de straten lopen of konden we zo genieten van het van binnen bestuderen van historische bouwwerken, waaronder de Notre Dame de Paris, de Bastille en het Paleis van Versailles. De besturing is verbeterd ten opzichte van de voorgaande delen en voor het eerst kunnen we met vier man tegelijk onze sluipmoord-opdrachten uitvoeren. De enorme hoeveelheid schoonheidsfoutjes waarmee het spel bij de release kampte - terechte kritiek - kunnen een notering in deze top tien niet verhinderen.
Ubisoft bracht dit jaar niet één, maar twee Assassin's Creed-games uit. Ben je op zoek naar redenen om Assassin's Creed: Rogue te spelen, klik dan hier.
Assassin's Creed: Unity (Ubisoft Montreal)
Uitgegeven voor Microsoft Windows, Xbox One, PlayStation 4
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)
10. Destiny
Velen zouden Destiny eerder omschrijven als 'de grootste deceptie van 2014' in plaats van de beste game. Dat heeft uitgever Activision voor een groot deel aan zichzelf te danken. De verwachtingen waren hoog - naar later bleek té hoog - gespannen nadat de first-person shooter was aangekondigd als een game die grootser was opgezet dan ooit, en die ook nog eens het duurste entertainmentproduct ooit gemaakt bleek te zijn: ruim 387 miljoen euro kostte de productie.
De stem van de populaire Peter Dinklage (Tyrion uit Game of Thrones) ten spijt wist Destiny de hype volgens velen niet waar te maken. Maar dat maakt het bij lange na geen slechte game. De game speelt zich 700 jaar in de toekomst af in een post-apocalyptische Melkweg, en de speler moet als 'Guardian', een soort futuristische ridder, buitenaardse wezens verslaan om de resterende mensheid van de totale ondergang te behoeden.
Als Activision wat minder van die 387 miljoen euro had besteed aan marketing en sales en wat meer aan de productie, had er misschien een hogere notering in gezeten. Wie de hype gemist heeft (of snel kan vergeten) vindt in Destiny nog altijd een van de beste shooters van de afgelopen jaren.
Lees hier ons bericht bij de release van Destiny
Destiny (Bungie/Activision)
Uitgegeven voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Geschikt bevonden voor 16 jaar en ouder (PEGI)