Boeken

Karolina Ramqvist had een geweldig boek kunnen schrijven

null Beeld Nijgh & Van Ditmar
Beeld Nijgh & Van Ditmar

Het lijkt langzamerhand uit te groeien tot een eigen genre: vrouwelijke auteur schrijft over een historisch thema, maar vraagt vooral aandacht voor zichzelf. Zo gaat het ook in De berenvrouw, het tweede boek van de Zweedse schrijver Karolina Ramqvist dat in het Nederlands verschijnt. Kenmerkend zinnetje: ‘Haar verhaal getuigde van iets wat met mij te maken leek te hebben en wat ik niet kon loslaten.’

De feiten zijn interessant genoeg. In 1542 reisde de jonge wees Marguerite mee met haar voogd Jean-François de la Rocque Roberval op een koloniale expeditie naar Noord-Amerika. Aan boord vond er een ‘rampzalige vereniging’ plaats tussen haar en een eveneens aangemonsterde ‘man zonder naam’. Bij wijze van straf zette haar voogd Marguerite af op een onbewoond eiland in Newfoundland, waar ze zich moest redden in de barre kou, tussen de beren en andere wilde dieren. Dat zou haar nog lukken ook. Geweldig gegeven, natuurlijk, dat een geweldig boek zou kunnen opleveren – ware het niet dat Ramqvist werkelijk alles op zichzelf betrekt. Voortdurend maakt ze de lezer deelgenoot van haar niet zo heel interessante tobberijen over moederschap en haperend schrijverschap. Gemiste kans.

Karolina Ramqvist: De berenvrouw. Uit het Zweeds vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen. Nijgh & Van Ditmar; € 21,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden