Karina Smulders acteert Hedda Gabler knap

In Hedda's dodenhuis doolt actrice Karina Smulders rond als geweldige vertolker van de titelheld. Naast Smulders spelen Astrid van Eck en José Kuijpers erg goed.

Hein Janssen
Scène uit Hedda Gabler. Beeld Roel van Berckelaer
Scène uit Hedda Gabler.Beeld Roel van Berckelaer

Hedda Gabler (1890) van Henrik Ibsen - wat moet je ermee? Die vraag stellen veel theatermakers zich nog steeds. In het recente verleden presenteerden Theu Boermans, Thomas Ostermeier, Susanne Kennedy en Ivo van Hove hun eigen visie op Hedda. Vaak geactualiseerd, in een moderne setting.

Thibaud Delpeut doet het bij Theater Utrecht net even anders. Hij handhaaft de klassieke stijl van het stuk, in kostumering, taalgebruik en acteren. Alleen het toneelbeeld is van nu: een grote, zwarte ruimte met louter een paar stalen zetstukken. Een indrukwekkende leegte, waarin verdrietige en onzekere mensen verloren lijken.

Hedda is 29. Dochter van een beroemde generaal, getrouwd met de suffe wetenschapper Jurgen Tesman. Ze lijdt onder het leven. Haar huis is een gevangenis. Haar liederlijke jeugdliefde Eilert Løvborg (de dichter 'met de wijnranken in zijn haar') duikt weer op en zet de boel op stelten. Uiteindelijk bieden haar vaders pistolen de definitieve oplossing. Rust in de dood.

Hedda Gabler, Theater, Van Henrik Ibsen door Theater Utrecht, regie Thibaud Delpeut. 3/3, Stads-schouwburg, Utrecht. Tournee.

Knap acteren

In Hedda's dodenhuis doolt actrice Karina Smulders schitterend rond, in een korsetjurk, onaardig en ongelukkig. Een boos vogelhoofdje heeft ze, met grijs omrande ogen. Het is knap acteren; tegelijk vraag je je af waarom al die mensen überhaupt nog moeite voor haar doen. Hedda is een vrouw met een voltooid leven.

Naast Smulders spelen Astrid van Eck en José Kuijpers erg goed. Guy Clemens (Jurgen) is vooral grappig, Peter Blok als de verdorven Brack slechts een lieve huisvriend; Reinout Bussemaker, als de man met de wijnranken in het haar, is volkomen ongeloofwaardig want veel te shabby en grotesk acterend. Deze nieuwe Hedda Gabler moet het hebben van de titelheldin, en van haar geweldige vertolker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden