Karin Slaughter nog steeds op nummer één

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: op televisie komen helpt om je boek te verkopen, maar sommige schrijvers kunnen het zonder.

null Beeld
Beeld

Vijf ballen in NRC Handelsblad, 'een groot moment in de Nederlandstalige literatuur' volgens de Volkskrant en Nederlandse fans die hebben uitgekeken naar niet eerder verschenen werk van de Russische schrijver Konstantin Paustovski (1892-1968) - Goudzand, 600 pagina's dagboeken, (reis)verhalen en brieven samengesteld en vertaald door Wim Hartog, kwam deze week binnen op een dertiende plaats in de CPNB Bestseller Top 60. De eerste oplage is er daarmee al doorheen, een nieuwe voorraad Goudzand is pas vanaf 20 juli weer leverbaar. Niet slecht voor een dooie.

Een levende gaat het over het algemeen makkelijker af, boeken verkopen. En zeker iemand die zichzelf op televisie mag promoten. Iemand als Griet Op De Beeck, die twee weken geleden nog slechts met één boek in de bestsellerlijst stond en vorige keer met twee, maar inmiddels - nu bekend is dat zij een van de Zomergasten van dit jaar zal zijn - als vanouds met drie romans is vertegenwoordigd. Of iemand als de Duitse Oberkomissarin Tania Kambouri, die een taboedoorbrekend boek schreef over toenemend geweld van moslims tegen de politie, chic gekleed de Duitse talkshows afliep, een mediaster werd, 150.000 exemplaren van haar verhaal verkocht, en met Vrouw in het blauw ook de Nederlandse top-60 haalde.

Maar dat hoeft dus niet per se, tv-exposure. Getuige Konstantin Paustovski. En getuige Elena Ferrante, de Italiaanse schrijfster die na zeven romans nog steeds haar ware identiteit niet heeft prijsgegeven. 'Ik geloof dat boeken, als ze geschreven zijn, hun auteurs niet meer nodig hebben', zei Ferrante in een interview. 'Als ze wat te zeggen hebben, zullen ze vroeg of laat lezers vinden.' In Nederland zijn die lezers eindelijk gevonden: De geniale vriendin, het eerste deel van haar 'Napolitaanse romans' heeft na drie jaar een plek in bestsellerlijst weten te bemachtigen. Nu deel 2 en 3 nog.

CPNB Bestseller 60

1. Karin Slaughter
Verborgen; HarperCollins (3)
Slaughters held Will Trent is terug.

2. Jeff Kinney
Ff offline; De Fontein jeugd (4)
Deel 10 van het leven van een loser.

3. Rens Kroes
On the go; Spectrum (2)

4. Fajah Lourens
Killerbody dieet; Kosmos (11)

5. Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (69)

6. Hanya Yanagihara
Een klein leven; Nieuw Amsterdam (11)

7. Paulien Cornelisse
De verwarde cavia; Cornelisse (13)

8. Suzanne Vermeer
Hittegolf; A.W. Bruna (10)

9. Jojo Moyes
Voor jou; De Fontein (47)

10. André van Kats
Boskamp - Leven met Feyenoord; Voetbal Inside (-)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden