Karen Armstrong, Joseph O'Connor, Fleur Boose

En dan hier nog een superactuele Karen Armstrong, het verhaal van een vrijgevochten boerendochter, een muzikale autobiografie en andere net verschenen titels.

Beeld De Bezige Bij

Op vrijdag 16 januari levert Karen Armstrong (1944), de Engelse uitgetreden non die een belangwekkend essayiste werd, de openingsspeech van het festival Writers Unlimited in Den Haag. Het thema kan niet actueler: religie en geweld. Daarover schrijft ze ook in haar laatste essay van 600 pagina's, dat nu in de vertaling van Albert Witteveen wordt uitgebracht, In naam van God (De Bezige Bij; euro 24,90). Armstrong onderzoekt de in het Westen veelgehoorde stelling dat religie van zichzelf gewelddadig is, en de oorzaak was van alle grote oorlogen. Toch vreemd dat mensen dat blijven denken, merkt ze al in het voorwoord op, want de twee wereldoorlogen werden duidelijk niet uitgevochten om religieuze redenen. Een en ander is aanleiding voor een genuanceerd betoog waarin Armstrong de hele geschiedenis doorloopt, van Jezus en kruisvaarders tot jihadisten. Ze bestrijdt de opvatting dat religie een onuitwisbare kern van geweld heeft en wijst erop dat 'wij in het Westen een zekere verantwoordelijkheid dragen voor het leed in de moslimwereld dat Bin Laden kon uitbuiten'.

Beeld De Bezige Bij

Geluk is maakbaar, denkt Hubertus van Eegeren, die als docent gaat beginnen aan het gymnasium waar hij zelf vroeger leerling was, 'als het je maar gegund wordt'. Geen ongevaarlijk gedachte, want hij heeft eerder ervaren dat het vaak niet zo gaat als je hoopt. Bestaan tweede kansen wel, is de vraag in De les (Nieuw Amsterdam; euro 17,95) het debuut van Fleur Boose (1976) die als vertaler in Brussel werkt.

Beeld Nieuw Amsterdam

Vrij naar de gelijknamige avonturenfilm, meldt de flaptekst van de roman Michiel de Ruyter (De Arbeiderspers; euro 18,95). En de film, die op 29 januari in première zal gaan, is weer vrij naar de werkelijkheid, want daarin is de robuuste admiraal De Ruyter persoonlijk getuige van de moord op de gebroeders De Witt. Toch heeft scenarioschrijver Alex van Galen, die eerder een roman bij de film Süsskind (2011) schreef, ook gebruikgemaakt van 'waargebeurde feiten', zoals de authentieke uitspraak 'Ik spreek de waarheid zolang mijn ogen open staan'.

Beeld De Arbeiderspers

De verteller van de roman Als een tijger, als een slak (Koppernik; euro 17,50) van Donald Niedekker (1963), die debuteerde in 2002 en nu een comeback maakt, is geen mens van vlees en bloed, hij heeft geen ouders en kent geen grenzen. Hij wordt zichtbaar als hij door de copywriter Martin Frigg aan het papier is toevertrouwd.

Beeld Koppernik

Hij bestaat niet, Robbie Goulding, voormalig gitarist van de jarentachtigband The Ships, die klein begon maar binnen een paar jaar de wereld veroverde. 'Niets in dit boek is verzonnen', schrijft hij niettemin in het voorwoord bij de muzikale autobiografie De nacht is jong (Ambo/Anthos; euro 21,99), de nieuwe roman van Joseph O'Connor (1963) , die zelf alle leden van de familie bedankt, dus ook zijn jongere zus Sinéad.

Beeld AmboAnthos

De auteur werd in 1954 geboren in Knockemstiff, Ohio. Na bijna dertig jaar werken in een papierfabriek ging Donald Ray Pollock schrijven. In Knockemstiff (Karaat; euro 18,95) staan achttien verhalen rond tien personages uit het gehucht met de naam die u nu twee keer gelezen heeft. 'Ik daalde de Mitchell flats af met drie pijlpunten in mijn zak en een dode koperkop als een ouwewijvensjaal om mijn nek geslagen, toen ik in het Dynamietgat een knul met de naam Truman Mackey betrapte die zijn eigen kleine zusje een beurt gaf.' Vier vertalers hebben zich aan deze klus gezet: Charles Bors, Mon Faber, Jona Hoek en Stefanie Liebreks.

Beeld Karaat

Een belangrijke informatiebron voor Geert Maks bestseller Hoe God verdween uit Jorwerd (1996) was de in het Friese dorp geboren en getogen Geiske Greydanus, ook wel Gais genoemd. Het levensverhaal van de vrijgevochten, idealistische boerendochter, 88 inmiddels en nog altijd wonend in het kerkdorp, is door Dick Witte opgetekend in Gais - Over het leven van Gais Meinsma-Greydanus uit Jorwert (Noordboek; euro 14,50). Haar kinderjaren tussen de koeien en paarden, haar moed in de oorlogsjaren, de last van het ongehuwde moederschap en de tragische voorvallen in haar gezin - Witte schrijft het onopgesmukt en deels in haar eigen woorden op. Niet onvermeld blijven de plotselinge faam van Jorwerd na 1996 en de veranderingen in de hechte dorpsgemeenschap. 'Het verdwijnen van nabuurschap is misschien de ergste klap.'

Beeld Noordboek

In Denken over Carthago - De erfenis van Duilius is de integrale tekst afgedrukt van de Huizinga-lezing die de historicus Fik Meijer op 12 december 2014 hield in de Pieterskerk te Leiden (Elsevier Boeken; euro 12,50). Naast Meijers vertoog over de slechte reputatie van de voor- christelijke stad bevat de bundel een interview met de auteur, een levensschets van Johan Huizinga en een overzicht van alle 43 Huizinga-lezingen sinds 1972.

Beeld Elsevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden