'Karel en Elegast' in modern jasje

EEn van de mooiste Middelnederlandse verhalen is Karel en Elegast. Het speelt zich af in de Middeleeuwen in de burcht van Karel de Grote in Ingelheim....

Niet bekend

Ze gaan naar de burcht van Eggerik, die getrouwd is met de zus van Karel, op voorstel van Elegast. 'Het is een schande dat hij leeft: hij heeft menigeen verraden.' Karel blijkt geen grootmeester op het dievenpad te zijn, maar hij leert Elegast kennen als een trouwe metgezel. Ze ontdekken dat Eggerik van plan is Karel uit de weg te ruimen. Daarbij speelt Karels zus nog een sluwe rol ('Vrouwenlist is menigvoud, zijn zij jong of zijn zij oud'). Het verhaal eindigt met een tweegevecht tussen Elegast en Eggerik op de hofdag van Karel. Elegast krijgt volledig eerherstel, Eggerik wordt opgehangen.

Karel en Elegast is het eerste deeltje in een nieuwe reeks bij Amsterdam University Press, die onder redactie staat van Frits van Oostrom en Hubert Slings. De reeks heet Tekst in Context en gaat historische tekstuitgaven bevatten in een eigentijds jasje. De boekjes zijn in eerste instantie bestemd voor de hoogste klassen van vwo en havo, maar mikken door de kleurrijke opzet en vormgeving duidelijk ook op een breder publiek. Door de aantrekkelijke presentatie zijn ze bij uitstek geschikt om de wereld van de oude Nederlandse literatuur te ontsluiten.

Hubert Slings verzorgde de samenstelling van Karel en Elegast (¿ 17,50). De tekst wordt in twee kolommen gepresenteerd: links het Middelnederlands, rechts de vertaling. Tussen de bedrijven door worden tal van uitstapjes gemaakt om de tekst te verduidelijken en in een historisch-sociologische context te plaatsen. Zo wordt uitgebreide informatie opgedist over Karel de Grote als literair personage (de verhalen rond zijn persoon worden doorgaans aangeduid als 'Karelepiek') en de literaire cultuur in de Middeleeuwen. Voor gebruik in het onderwijs zijn achterin vragen en opdrachten opgenomen. Voor docenten is er een speciale handleiding. In november verschijnen de volgende deeltjes in de reeks: Reinaert de Vos en Jacob van Maerlant.

Han van Gessel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden