RecensieKapsalon Romy

Kapsalon Romy is een levenslustige familiefilm over dementie ★★★★☆

Vita Heijmen in Kapsalon Romy van Mischa Kamp.

Er is iets met oma, in de Nederlandse familiefilm Kapsalon Romy. Oma Stine was altijd bits tegen haar naasten en bovenal druk met haar kapsalon. Logisch dat de 10-jarige Romy weinig vrolijk kijkt als boven haar hoofd wordt besloten dat ze ’s middags na school voortaan naar oma moet, vanwege de scheiding van haar ouders. Maar al vlot laat de van oorsprong Deense en ooit voor de liefde naar Nederland gemigreerde Stine een ander gezicht zien: vrolijker, zorgelozer. Oma ontdooit, lijkt het. Maar soms ook ineens niet. Dan raakt ze dingen kwijt: spullen, woorden, haar telvermogen.

Regisseur Mischa Kamp (van de overzees bekroonde Telefilm Jongens, 2014) en scenarist en schrijver Tamara Bos maakten samen eerder de kinderklassiekers Het paard van Sinterklaas (2005) en Waar is het paard van Sinterklaas? (2007). Kapsalon Romy was al een boek, losjes gebaseerd op de relatie van Bos met haar eigen, aan dementie lijdende oma. Het filmscenario is effectief gecomponeerd rond de twee hoofdpersonages, van wie het jongste een vormende ervaring meemaakt en het andere een afbrekende. Romy’s wereld wordt rap groter, ze wordt kappersassistent en verzorger. Oma lijkt bevrijd van haar levenslange zelftucht, maar ziet haar wereld versmallen: van kapsalon naar verzorgingstehuis. En dan zijn er Stines in de alzheimermist opduikende Deense jeugdherinneringen, die oma en kleinkind naar een gezamenlijk avontuur voeren.

Kapsalon Romy hanteert zo nu en dan voiceovers om de jongere kijkers bij de hand te nemen (‘vroeger dacht ik dat ik alles wist en dat mijn oma stom was, maar eigenlijk wist ik helemaal niets’), maar die soms ietwat uitleggerige teksten doen geen afbreuk aan de scènes. Het samenspel tussen de generaties is uitmuntend, met Beppie Melissen als oma Stine en Vita Heijmen als kapperskleindochter Romy. De eerste is routinier, maar nooit eerder werd ze in films of televisieseries  zo voortreffelijk benut in een dragende en tussen allerlei gemoedstoestanden schommelende rol. Er is die rappe en vileine, typisch Melissiaanse tong en priemende blik, maar er zijn ook plezier, zachtheid en verwarring. Tegelijk weet de 10-jarige, van de straat geplukte en volstrekt ongekunsteld acterende debutant Heijmen van alles te suggereren met haar blik.

Kapsalon Romy, op internationale festivals voor jeugdcinema al bekroond, giet een voor kinderen (en niet slechts voor kinderen) lastig te bevatten onderwerp – dementie – in een aangrijpende en levenslustige film, die níét om de impact van de sluipmoordende ziekte laveert.

Kapsalon Romy

★★★★☆

Familiedrama

Regie: Mischa Kamp

Met: Vita Heijmen, Beppie Melissen, Noortje Herlaar, Guido Pollemans

90 min., in 44 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden