Drama

Kapringen

Het sterkste punt van het scenario blijkt ook de makke: soms wordt het kennisspelletje wel heel gekunsteld

De zaal zit vol met familieleden van de gekaapte bemanning van een vrachtschip. Ze krijgen voorlichting over de manier waarop het transportbedrijf de kaping wil aanpakken. Dan stelt een vrouw met trillende stem De Vraag die iedereen heeft: als er nog geen contact is geweest met het schip, hoe weten jullie dan dat de bemanning nog leeft?

Het schemergebied tussen weten en niet-weten. Precies daar ligt het spanningsveld bij een kaping, en ook bij Kapringen. De film vertelt de kaping van een Deens vrachtschip vanuit twee oogpunten: dat van de directeur van het bedrijf die de onderhandelingen met de piraten voert en dat van de kok op het schip - die samen met twee anderen in een steeds benauwendere, stinkende ruimte is afgezonderd. Voor allebei is de situatie onoverzichtelijk en onvoorspelbaar.

Wat is dat mitrailleurvuur in de nacht? Zijn het loze dreigementen, of menen de piraten het echt? Logisch redeneren, bluffen, giswerk op basis van psychologisch en cultureel inzicht, het boerenverstand gebruiken - het is hun enige houvast in de maanden dat de kaping duurt.

De twee mannen, Pilou Asbæk (Kasper Juul uit Borgen) en Søren Malling (de hoofdredacteur uit Borgen), acteren fantastisch. Maar het sterkste punt van het scenario van regisseur Tobias Lindholm (scenarist van Borgen, Jagten en R) blijkt ook de makke: soms wordt het kennisspelletje wel heel gekunsteld en wie zijn boerenverstand gebruikt kan het makkelijk doorzien. De ontberingen worden wel gesuggereerd, maar niet invoelbaar - de schaarse watervoorraad moet toch wel eens opraken? De hitte moet toch ondraaglijk zijn?

Maar ook dan speelt het grootste drama zich af in het hoofd: het toont wel aan wat voor meestermanipulators het zijn, deze piraten. En dit wordt wel invoelbaar: wie de moderne piraterij wegzet als simpel, door armoede gedreven extremisme, zal de psychologische oorlogvoering nooit winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden