Top & flopMr. Domino & Tim Akkerman

Kans op terugkeer voor Mr. Domino en Tim Akkerman helpt eigenhandig het paasverhaal om zeep

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek.

Mister Domino: Robin Paul Weijers.  Beeld ANP
Mister Domino: Robin Paul Weijers.Beeld ANP

Top

Hij verdween abrupt uit ons leven. Door de financiële crisis, elf jaar geleden, trokken sponsors zich terug en moest Robin Paul Weijers stoppen met Domino Day. Weijers Domino Productions ging failliet.

‘Mr. Domino’ viel niets te verwijten. Sinds 1986 domineerde hij, en daarmee Nederland, de dominowereld. Toen de Japanners en Chinezen in 1999 en 2000 het wereldrecord in handen kregen, verpulverde hij dat met zijn team binnen een jaar. Sinds 2001 verbrak hij alleen nog maar zijn eigen records. Het huidige staat op iets minder dan 4,5 miljoen stenen.

Tot tachtig miljoen Europeanen keken jaarlijks naar Domino Day, dat zo werd genoemd nadat in 1998 Duitse klachten waren binnengekomen over de naam Domino D-Day. Die kijkcijfers waren verklaarbaar: de timing van aangezwengelde minisloopkogels, die een seconde na afloop van de reclame een volgende steen aantikten, was duizelingwekkend. Door de builders challenges, waarbij bouwers binnen een paar minuten een fors aantal dominostenen moesten neerzetten, kolkte het van de spanning. Incidenten zoals die met de dominomus, die tijdens de voorbereiding 23 duizend stenen omtikte en daarna werd afgeschoten, droegen daaraan bij.

Prachtig nieuws is het dan ook dat Domino Day terugkeert, wat RTL deze week naar buiten bracht. Wie het project gaat leiden, is nog niet bekend. Wij weten wel iemand met een geschikt cv.

Muzikant Tim Akkerman. Beeld ANP Kippa
Muzikant Tim Akkerman.Beeld ANP Kippa

Flop

Heerlijk interview van nu.nl met zanger Tim Akkerman, die Jezus gaat spelen in The Passion. De 39-jarige Akkerman denkt dat hij zijn eigen ervaring als voormalig lid van een succesvolle band daarbij goed kan gebruiken. ‘Ik koos na tien jaar Di-rect een andere koers en heb toen ook weer nieuwe volgers gevonden.’ Een frappante overeenkomst.

‘Als je kijkt naar puur het verhaal, dan ligt het geloof er ook niet dik bovenop’, zegt Akkerman, die op het punt staat als zoon van God op te staan uit de dood. ‘Voor veel mensen was Jezus een goede coach: een aanvoerder die iets wilde veranderen in plaats van geweld te gebruiken, die met overtuiging zijn hart volgde en hier goede bedoelingen mee had. Daarin herken ik mezelf. Ik ben zelf geen wereldleider die op de barricades springt, maar ik bewandel wel mijn eigen weg, die ook voor mijn omgeving steeds helderder wordt. En dat voelt goed.’

We zouden het ook als geruststellend kunnen zien: ooit hoopte de EO langs de weg van de populaire cultuur het geseculariseerde Nederland toch weer met wat christendom te injecteren. Maar als het paasverhaal zelfs niets meer betekent voor de man die Jezus Christus zelve speelt, kunnen we veilig stellen dat het andersom is en dat de populaire cultuur een monster is dat het christendom heeft opgegeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden