Kan Narcos zonder Pablo Escobar en Steve Murphy?

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een. Deze week: Narcos, seizoen 3.

Julien Althuisius
Er is geen moment waarbij de afwezigheid van Pablo Escobar en Steve Murphy in de serie als een gemis voelt. Beeld
Er is geen moment waarbij de afwezigheid van Pablo Escobar en Steve Murphy in de serie als een gemis voelt.Beeld

Toen Pablo Escobar aan het eind van het tweede seizoen van Narcos het leven liet op een dak in het Colombiaanse Medellín, kon je je afvragen of de serie Narcos daarmee ook niet zijn laatste zucht had uitgeblazen. Niet alleen omdat de meeslepende saga van Pablo Escobar ten einde was gekomen, maar ook omdat de rol van de geweldige Wagner Moura (Escobar) daarmee was uitgespeeld. Kon Narcos wel zonder hen?

Het derde seizoen vertelt het verhaal van de jacht op het Calikartel. Inderdaad, datzelfde kartel dat met de Colombiaanse en Amerikaanse overheid samenspande om Pablo Escobar ten val te brengen. Nu dat klusje geklaard is, wil de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) doorpakken en korte metten maken met het Calikartel, dat, met de schijnwerpers op Escobar, zich in alle rust heeft kunnen ontwikkelen tot de machtigste speler in de drugshandel. 'De vijand van mijn vijand is mijn vriend totdat hij weer mijn vijand wordt', verwoordt DEA-agent Javier Peña (Pedro Pascal) dat uitgangspunt. Peña, dit seizoen zonder zijn partner Murphy, wil dus ook niets weten van de deal die het Calikartel met de regering heeft gesloten, waarbij is afgesproken dat de vier Calileiders nog zes maanden hun gang mogen gaan en daarna met minimale juridische consequenties de sleutels kunnen overdragen aan de overheid.

Na vijf afleveringen van het derde seizoen gezien te hebben is er nog maar één vraag over. Pablo wie? Er is geen moment waarbij de afwezigheid van Pablo Escobar en Steve Murphy in de serie als een gemis voelt. Sterker nog, zonder hen doet Narcos herboren aan, zoals Homeland ook beter af bleek te zijn toen sterspeler Nicholas Brody aan zijn ongezellige einde kwam en de serie op een ander spoor verder ging.

Narcos

Narcos (misdaad)
Met Pedro Pascal, Francisco Denis en Alberto Ammann. Te zien op Netflix.

Dit seizoen van Narcos houdt de prettige balans tussen nieuw terrein en bekende gezichten. Javier Peña kenden we natuurlijk al, en Calileiders Miguel en Gilberto Rodriguez en Pacho Herrera kwamen ook al eens voorbij. Nu spelen zij de hoofdrollen en doen ze de eerdere seizoenen zo goed als vergeten. We zijn immers al aan ze gewend, het waargebeurde verhaal over het Calikartel is van zichzelf rijk, broeierig en meeslepend genoeg en bovenal is Pedro Pascal zo Pedro Pascal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden