Kamikazekunstcritici ontsluieren portret van invloedrijke 'art-flipper' Stefan Simchowitz

Als galeriehouder of kunstenaar kun je beter een blokje omgaan als de kamikazekunstcritici van Kirac opduiken: hun portret van verzamelaar Stefan Simchowitz is ontluisterend.

Sacha Bronwasser
Videostill uit de documentaire over Stefan Simchowitz (rechts) door kunstenaar Stefan Ruitenbeek Beeld Stefan Ruitenbeek
Videostill uit de documentaire over Stefan Simchowitz (rechts) door kunstenaar Stefan RuitenbeekBeeld Stefan Ruitenbeek

Afgelopen jaar begonnen de kamikazekunstkritiek-video's van Kirac (Keeping It Real Art Critics) te verschijnen op Facebook. De makers, Stefan Ruitenbeek en Kate Sinha, banjeren musea, beurzen en manifestaties binnen. Ze leveren vanuit de zaal - of achteraf vanuit bed of balkon - kritiek in psycho-analytisch getinte bespiegelingen. Off the record? Doen ze niet aan. Anti? Altijd. Ga als galerist of kunstenaar maar een blokje om als Kirac verschijnt.

Aflevering 8, nu net online, is volwassener. Hiervoor monteerde Ruitenbeek zijn wat langer geleden geschoten materiaal over de kunsthandelaar-verzamelaar Stefan Simchowitz uit Los Angeles. Deze voormalige filmproducent werd de afgelopen vijftien jaar een invloedrijke 'art-flipper', die buiten het bestaande circuit om, vooral via social media, kunsthandel bedrijft. De kunst die hij verkoopt is over het algemeen oerlelijk. Het belangrijkst is een neus voor geld, legt hij uit. Een waarde vermeerderende structuur bouwen rond een (liefst jonge, kneedbare) kunstenaar. Oscar Murillo is zijn grootste succes, maar met hem heeft hij nu ruzie.

Ruitenbeek kreeg gedurende drie weken volledige toegang tot de kunsthandelaar en gebruikte die volop: in de auto, in de badkamer, in de ateliers, op de feestjes. Hij is een scherpe cameraman én een goede openvragensteller die niet bang is voor zijn onderwerp.

Dat 'Simco' snel vrienden en vijanden maakt, is duidelijk. Op een opening sart hij zijn protegés en wordt hij bijna in elkaar geslagen. Bij een atelierbezoek begint hij de kunst tot in het absurde uit te leggen. De kunstenaar zelf wordt niets gevraagd.

Jammer van dat Kirac-stijlmiddel (voice-over met galm in goochelshowstijl), maar The Art of Stefan Simchowitz is een geslaagd psychologisch portret én biedt een ontnuchterende kijk op een invloedrijk deel van de kunstwereld. Simco: 'Kunst verzamelen is een verslaving, maar een goede verslaving.' Ruitenbeek: 'Waarom goed?' Simco: 'Omdat ik er meer kunst door kan verkopen.'

KIRAC no. 8, The Art of Stefan Simchowitz.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden