Kamerkoor Cappella Amsterdam op rand afgrond door subsidieafwijzing

Kamerkoor Cappella Amsterdam heeft dinsdag opnieuw nul op rekest gekregen van het Fonds Podiumkunsten. Het fonds heeft het bezwaar van het koor tegen de subsidieafwijzing voor de periode 2017-2020 verworpen. Het veelgeprezen kamerkoor verliest bijna een half miljoen euro op jaarbasis en balanceert hierdoor op de rand van de financiële afgrond.

Cappella Amsterdam en het Orkest van de 18e Eeuw. Beeld Annelies van der Vegt

Vanuit de hele klassiekemuziekwereld werd verontwaardigd gereageerd toen Cappella Amsterdam vorig jaar augustus zijn subsidie van het fonds verloor. Muziekorganisaties, waaronder de enige concurrent het Nederlands Kamerkoor, stuurden indertijd een brandbrief naar minister Bussemaker van Cultuur. Cappella Amsterdam staat nationaal en internationaal in hoog aanzien bij zowel publiek als muziekprofessionals.

'Wij zijn ontzettend teleurgesteld, maar heel strijdvaardig', zegt Jessica de Heer, een van de twee nieuwe interim-directeuren van Cappella Amsterdam. 'We zoeken hard naar meer financiële steun om het gat te vullen. Daarvoor kloppen we aan bij particulieren en bij private en publieke fondsen, maar de vraag is of we zo'n groot bedrag bij elkaar krijgen.' Het koor kreeg voor de eerste helft van 2017 een zogeheten frictiebedrag van het fonds om de lopende zaken af te handelen. 'Dankzij private en particuliere steun kunnen we vrijwel het hele programma voor 2017 afwerken', zegt De Heer, 'maar voor 2018 zoeken we geld.' Cappella Amsterdam onderzoekt of verdere juridische stappen tegen het fonds zinvol zijn.

De belangrijkste reden voor de afwijzing was dat Cappella Amsterdam niet vernieuwend genoeg zou zijn, een van de voorwaarden van het Fonds Podiumkunsten. Het koor bracht hiertegenin dat het zijn bestaansrecht dankt aan bestaand repertoire. Velen wijten de omstreden afwijzing aan een tweedeling - een weeffout - in het subsidiesysteem, waarvan ook andere culturele gezelschappen de dupe werden. Cappella Amsterdam werkt samen met Nederlandse en internationale topensembles en -orkesten, zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw, Asko/Schönberg en Amsterdam Sinfonietta. De in november verschenen cd van het koor met muziek van Arvo Pärt werd internationaal geprezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.