Kamer wijst veiling frequenties commerciële radiostations af

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is tegen het plan van minister Kamp om radiofrequenties voor commerciele radiostations opnieuw te veilen. De coalitiepartijen VVD en PvdA en SP, D66 en CDA willen de oude vergunningen verlengen.

Jurriaan Nolles
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Dit is een overwinning voor de luisteraar', zei Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, die een voorschot nam op het besluit van de minister. 'Luisteraars hebben nu geen gedoe met veranderende frequenties en wij kunnen door met digitalisering van de radio.' Commerciële zenders als BNR Nieuwsradio, Sky Radio en 538 zijn tegen een veiling omdat de hoge kosten digitalisering in de weg staan.

In 2003 zijn de negen landelijke frequentiepakketten voor het laatst geveild. Sky Radio was 56 miljoen euro kwijt, Radio 538 57 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken heeft die verdeling in 2009 verlengd. Het verplichtte radiostations toen de radio te digitaliseren met internetradio, apps en de invoering van het digitale DAB+-netwerk

Goede weg

Kamp erkent dat de zenders op de goede weg zijn, maar acht een nieuwe verlenging onwenselijk. Volgens hem hebben nieuwkomers dan te lang geen kans gehad om toe treden tot de markt. 'Een veiling schudt de boel op en zorgt dat iedereen weer tien jaar verder kan voor een prijs die hij zelf bepaalt', aldus Kamp. Bovendien zegt hij de vergunningen niet te kunnen verlengen omdat de wet een veiling voorschrijft.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat een nieuwe veiling verdere digitalisering van de radio in de weg staat. 'Als de veiling doorgaat, sparen radiobedrijven hun geld op voor een bieding in plaats van investeringen te doen', zegt Tweede Kamerlid Bart de Liefde (VVD), partijgenoot van de minister. Kamp had bij het sluiten van de krant nog niet gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden