Review

Kalverliefde in een vicieuze cirkel van volwassen vetes

Het is een toepasselijk optreden in de week van de Holocaust Herdenking: NedPho Go! (de educatieafdeling van het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest) speelt vandaag één keer een soort herdenkingsopera, voor jongeren vanaf 12jaar: Anne en Zef, over een 'hemelse' ontmoeting-na-de-dood tussen Anne Frank en een Albanese jongen.

Benjamin de Wilde als Zef Bunga en Lilian Farahani als Anne Frank en in Anne en Zef van NedPho Go! Beeld Ronald Knapp
Benjamin de Wilde als Zef Bunga en Lilian Farahani als Anne Frank en in Anne en Zef van NedPho Go!Beeld Ronald Knapp

Het libretto (Ad de Bont) gaat echter niet alleen over het wereldberoemde Achterhuisdrama, het geeft ook een stem aan anonieme jongeren die door etnisch, huiselijk of bloedgroepengeweld opgesloten zitten en de dood vinden. Zoals Zef Bunga, net als Anne Frank op zijn 15de vermoord, maar dan door zijn beste vriend vanwege bloedwraak. De oude Kanun-cultus dwong zijn broer een moord te wreken, waarop Zef doelwit werd; een vicieuze cirkel van vetes.

Maar een tiener tussen vier muren snakt naar vrijheid. Op zijn vlucht door de bergen ruikt hij kortstondig aan de buitenlucht, zoals Anne na het verraad in een flits opgelucht leek, verlost te zijn van de krampachtige onderduiksituatie. En, zo filosofeert De Bont verder uit hun beider naam: ze accepteren hun voortijdig einde, gaat niet iedereen te vroeg dood? Die berusting legt de kiem voor een kalverliefde, bezegeld met een kus.

In 2009 maakte De Bont bij Wederzijds en Huis a/d Amstel Anne en Zef als muzikale theatervoorstelling, energiek gespeeld door vier acteurs. Nu componeert Monique Krüs ontroerende en levendige operamuziek voor sopraan, bariton en een tienkoppig ensemble van het NedPho. Vooral Annes thema op altviool raakt een gevoelige snaar, ook dankzij de geweldige performance van Lilian Farahani.

Geloofwaardig spel

Deze in Iran geboren en in Den Haag opgeleide sopraan schitterde al in jeugdopera's van Holland Opera. Nu koppelt Farahani een dijk van een stem aan geloofwaardig spel. Zodra ze wegkruipt in haar stapelbed, overspannen met prikkeldraad, reis je mee in haar verbeelding, terug naar de concentratiekampverschrikkingen.

Farahani houdt het behapbaar, door een springerige meisjesziel mee te laten trillen. Benjamin de Wilde is een slungelachtige Zef. Zingend overtuigt hij, acterend iets minder. Maar dansend krijgt deze jonge bariton alle tieners op zijn hand met een sexy discoswing.

Regisseur Corina van Eijk voegt twee projectieschermen toe aan handig draaibare stapelbedden, met daarop gestileerde animaties van de dramatische tienerlevens. De realistische filmbeelden botsen licht met de fantasie - liever je eigen verbeelding van de hemel, dan een bootje in een doodlopende vaargeul. Maar voor tieners krijgt het gezongen drama zo wel een herkenbaar, alledaags gezicht.

Anne en Zef. door NedPho Go!, 16/4, Koepelkerk NedPho, Amsterdam. Vandaag (12.30 u), Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam. www.orkest.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden