Thrillers
Kaïn en Abel in Noorwegen: de nieuwe, monumentale thriller van Jo Nesbø is een meesterproef
De nieuwe Jo Nesbø gaat over twee broers en rivaliteit van oudtestamentische proporties.
Momenteel zit Jo Nesbø helemaal op het spoor van de broedertwist. Nesbø (Oslo, 1960) is de succesvolste Noorse thrillerauteur met zijn reeks rond Harry Hole, spreek uit: Hool, de obsessieve inspecteur die er nogal ongebruikelijke methodes op nahoudt. Maar Harry staat even on hold. Voor de aanstaande Week van het Spannende Boek (7 t/m 13 juni) schreef Nesbø het geschenk: De jaloezieman.
In het kort: de Duitsers Franz en Julian zijn tweelingbroers en als liefhebbers van de klimsport begeven ze zich naar het ruige Griekse eiland Kalymnos. Op een kwaad moment krijgen ze ruzie en de volgende ochtend is Julian spoorloos in zee verdwenen. De lokale autoriteiten roepen de hulp in van inspecteur Nikos Balli, gespecialiseerd in familiedrama. Hoe het zich allemaal ontvouwt, zullen we zien bij verschijning. De cover met de klif en de onpeilbare diepte eronder is alvast omineus genoeg.
Ondertussen kunnen we ons vermaken met de monumentale thriller Koninkrijk (Cargo; € 22,99) die op 1 juni in de schappen ligt. De nieuwe Jo Nesbø laat zich door alle kleurrijke personages nog het best omschrijven als de Noorse Twin Peaks, maar dan zonder de esoterica van David Lynch. Kaïn en Abel hebben een plan mag je het ook noemen.
De locatie is het slaperige Noorse bergdorpje Os, waar ze nogal een wrok koesteren jegens de rest van de wereld. Ook zijn ze er goed in zwijgen en tergend langzaam nee knikken. De oudste broer, Roy Opgart, is daar altijd blijven hangen. Hij runt een benzinepomp, sleutelt graag aan auto’s, het liefst grote Amerikanen, en woont op de boerderij van zijn inmiddels overleden ouders.
Dan komt jongste broer Carl na vijftien jaar weer opduiken. Hij is de avonturier van de twee. Hij belooft altijd dingen die hij niet kan waarmaken, beproefde zijn geluk in Amerika en behaalde daar (naar eigen zeggen, althans) een universitaire businessgraad. Hij arriveert in een zwarte Cadillac De Ville, hetzelfde type dat hun tirannieke vader had, en Carl heeft zijn vrouw Shannon meegebracht, architect van professie.
De verloren zoon keert natuurlijk niet zomaar terug naar het einde van de wereld. Carl heeft een megalomaan project bedacht, en of Roy wil meedoen? Het gaat om een luxe spa- en berghotel, een miljoeneninvestering boven de boomgrens. Eromheen zullen vakantiehuisjes worden gebouwd. En als het hele dorp meefinanciert, kunnen ze Os eindelijk opstoten in de vaart der volken. Een deal van 400 miljoen kronen, oftewel 40 miljoen euro. Roy, de ik-figuur uit het boek: ‘Ik wist niet wat ik ervan moest denken, alleen dat het nu al naar problemen rook.’
En als Roy dat zegt, dan is het zo, want hij kent zijn kleine broertje als geen ander. Op de jongenskamer deelden ze thuis al het stapelbed. Een diepe relatie die even langzaam als secuur wordt uitgewerkt: het literaire equivalent van slow cooking. Met steeds weer nieuwe gruwelijke details en uiteindelijk onverholen rivaliteit van oudtestamentische proporties. Een meesterproef van Jo Nesbø – die ooit met zijn jongere broertje Knut aan het begin stond van een glansrijke carrière als profvoetballer bij Molde FK, voordat een kruisbandblessure hem dwong af te haken. Ook zaten ze samen in de populaire Noorse rockband Di Derre, allebei zang en gitaar.
Knut, die na zijn voetballoopbaan sportverslaggever werd, is inmiddels overleden, maar als het om broederliefde en -twists gaat hebben ze hun deel wel gehad, dat proef je. Omdat in juni thrillers toch al in de lucht zitten, is dit boek verkozen tot de volgende titel voor de Volkskrant Leesclub op Facebook. Een hele berg die je beklimt, zogezegd, maar het loont.