PicsFloortje Smit

Kafkaëske regels versus een slachtoffer met een zacht vachtje: het is wat we nu nodig hebben

Jean Claude van Damme en chihuahua. Beeld
Jean Claude van Damme en chihuahua.

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Floortje Smit

Eindelijk een lichtpuntje in de niet aflatende stroom van somber nieuws over besmettingen, dodentallen en geen cafébezoek tot december: Jean-Claude Van Damme heeft deze week een puppy gered. Een drie maanden oude chihuahua was namelijk in de handen gevallen van de Noorse autoriteiten en die wilden het kleine diertje met zijn schattige ronde oogjes om zeep helpen. Niet geheel zonder reden overigens: zijn baasje had hem uit Bulgarije gehaald, bij schimmige hondenfokkers die het beestje hadden voorzien van een vals dierenpaspoort, waardoor het bijvoorbeeld niet duidelijk is of en wanneer het is ingeënt tegen hondsdolheid. Zijn bedroefde eigenaar plaatste vervolgens een petitie online, die op een of andere manier terechtkwam bij Van Damme, hondenliefhebber extraordinaire, de man die ooit een promotietour afblies om een van zijn zieke honden bij te staan. De actieheld aarzelde geen moment. ‘Alsjeblieft’, schreef de Muscles from Brussels op Twitter. ‘Teken de petitie en help me deze pup te redden.’

Hij plaatste ook een live-video op Facebook waarin hij zijn eigen chihuahua stevig vastklemt en belooft de boetes te betalen. ‘We kunnen dat kleine chihuahuaatje niet vermoorden. Dat brengt ongeluk. Ongeluk voor de toekomst, voor covid en al die dingen.’ Toeval of niet, kort hierna mocht het hondje terug naar Bulgarije. Daar heeft de eigenaar natuurlijk niets aan, maar: Raya leeft!

Van Damme is niet de eerste beroemdheid die een in de problemen gekomen dier van een wisse dood wil redden. Eerder was er de koe Penka, die in 2018 per ongeluk van Bulgarije naar Servië was gestiefeld, zonder de juiste papieren. Penka werd van de slacht gered door onder andere de bemoeienis van Paul McCartney. En de Belgische landgenootjes van Van Damme waren afgelopen voorjaar wekenlang in de ban van het Peruaanse katje Lee dat ook de inentingen niet op orde had. In een onbedoeld absurdistische video bundelden verschillende BV’ers vanuit hun lockdown de krachten onder het motto ‘Laat Lee Leven’.

Misschien heeft Van Damme gelijk en ís er een relatie met covid-19. In verwarrende tijden is dit iets heerlijk overzichtelijks om je druk over te maken. Het is een simpel verhaal, goed versus kwaad. Aan de ene kant heb je kafkaëske regels en pennelikkers met een ijskoud hart. Aan de andere kant een onschuldig slachtoffer met zielige ogen en een zacht vachtje.

We hebben het niet over iets ongrijpbaars, ingewikkelds of polariserends als klimaatverandering of de vluchtelingenkinderen in Moira. Kleine moeite om vanuit huis even de held uit te hangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden