kabinet wil nog tot 2005 vaste boekenprijs

De vaste boekenprijs blijft tot 2005 bestaan. Het kabinet verleent uitgevers tot dat jaar een ontheffing op het verbod om vaste prijzen voor hun boeken aan de boekhandel op te leggen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het verbod op collectieve verticale prijsbinding, waaronder ook de vaste boekenprijs valt, bestaat als sinds 1990. De boekensector werd wel de mogelijkheid gegund hun vaste prijsafspraken te handhaven, omdat het een breed assortiment van boeken en een gespreid net van handelaren in stand zou houden. De aanvraag voor een ontheffing is sinds 1990 in behandeling.

De vaste boekenprijs is een kartelovereenkomst tussen uitgevers en boekhandelaren, die zich hebben verenigd in de KVB. Ongeveer 90 procent van de afzet van algemene boeken valt onder de prijsbinding, voor schoolboeken is dat vrijwel 100 procent.

Het principe van de vaste boekenprijs staat nog steeds niet ter discussie in het kabinet. Ook onder de nieuwe wet op de economische mededinging (wem) zal deze prijsafspraak gehandhaafd kunnen blijven door de beschikking die minister Wijers van Economische Zaken en staatssecretaris Nuis van Cultuur maandag hebben genomen.

De wem, die de Tweede Kamer nog moet goedkeuren, is nog strenger tegen vaste prijsafspraken. De beide ministeries zullen de vaste boekenprijs in het jaar 2000 evalueren, waarna een nieuwe beslissing voor de periode na 2005 genomen zal worden.

Aan de beschikking zit wel de voorwaarde vast dat de toegang voor nieuwe uitgevers tot de uitgeversmarkt wordt vergemakkelijkt. Het instrument van de vaste prijs moet daartoe 'lichter en meer proportioneel' worden vormgegeven. Zo moet het makkelijker worden om lid te worden van de club van erkende uitgevers en handelaren KVB.

Boekhandelaren moeten ook meer omzet kunnen halen uit de verkoop van boeken van niet-erkende uitgevers. Buitenlandse boeken hoeven voortaan niet meer van een erkende importeur betrokken te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden