Kabinet mengt zich schoorvoetend in GeenStijl-seksismedebat

Morele steun geeft de politiek aan vrouwen die in opstand komen tegen het seksisme van GeenStijl. Ook het kabinet mengt zich schoorvoetend in het debat. Maar een structurele advertentieboycot gaat te ver.

Sammie Peters
Martin Bosma toont in de Kamer een foto van billen uit NRC Handelsblad. 'Wat mag wel, en wat mag niet?' Beeld anp
Martin Bosma toont in de Kamer een foto van billen uit NRC Handelsblad. 'Wat mag wel, en wat mag niet?'Beeld anp

Moet de overheid helemaal stoppen met adverteren op de websites GeenStijl en Dumpert? GroenLinks en D66 roepen het kabinet daartoe op. Maar hoewel het kabinet de tijdelijke boycot moreel steunt, voelt het niets voor een permanente ban op de sites.

Meer dan honderd vrouwen riepen zaterdag in een pamflet in de Volkskrant adverteerders op zich terug te trekken van de twee sites. Directe aanleiding was een bericht op GeenStijl met de oproep seksistisch commentaar te geven op een foto van een Volkskrant-journalist.

Sindsdien mengt het kabinet zich schoorvoetend in het debat. Eind vorige week besloot Defensie voorlopig te stoppen met adverteren. In het weekend schaarden de ministers Bussemaker (PvdA) en Schultz (VVD) zich achter het pamflet. Dinsdag kondigde demissionair vicepremier Lodewijk Asscher in de Tweede Kamer aan dat ook de Belastingdienst voorlopig niet meer wil adverteren op GeenStijl.

Voor D66 en GroenLinks is dat niet genoeg. Zij vinden dat de overheid structureel niet moet adverteren op sites 'waar vrouwonvriendelijkheid het vlaggenschip is', aldus D66-Kamerlid Selima Belhaj. Corinne Ellemeet (GroenLinks) wijst op de voorbeeldfunctie die de overheid heeft. 'Het gaat in de politiek altijd over normen en waarden, dan moeten we daar ook naar handelen.' Ze benadrukt dat ze de sites niet wil verbieden, maar vindt dat de overheid het seksisme op deze sites niet actief financieel moet ondersteunen. 'Seksisme kan niet alleen door de politiek worden opgelost, maar de overheid moet wel haar verantwoordelijkheid nemen.'

Grachtengordelfeministen

Pal daartegenover staat de PVV, die vindt dat het kabinet er buiten moet blijven. 'Grachtengordelfeministen, linkse mensen die een hekel hebben aan vrijheid, willen een politiek incorrecte site kapot maken', aldus PVV-Kamerlid Martin Bosma. Hij vindt dat de overheid de vrijheid van meningsuiting beknot met de advertentiestop. Asscher antwoordde dat dat alleen het geval zou zijn als de inhoud van deze sites verboden zou worden. 'Daar moet je je als overheid verre van houden. Maar je mag wel afwegen of je in een bepaalde context wil adverteren.'

Asscher stelde dinsdag tijdens het Vragenuur ook dat het iedere adverteerder vrij staat om te heroverwegen waar wordt geadverteerd. GeenStijl heeft in zijn ogen 'een grens overschreden' en daarmee het protest over zichzelf afgeroepen.'De vrijheid van meningsuiting houdt niet in dat er een plicht is om iedere mening te financieren via advertenties.' Maar tot een algemene, structurele advertentieboycot wil hij niet overgaan. Over GeenStijl zei hij dat de site 'uitdeelt en dan ook moet incasseren'.

'Hypocriete doos'

De VVD is het met Asscher eens dat het aan iedere adverteerder afzonderlijk is om ergens wel of niet te adverteren. Kamerlid Dilan Yesilgöz zegt het belangrijker te vinden om inhoudelijk stelling te nemen over dit soort posts, en het erover te hebben wat er wel en niet kan. Met een maatschappelijk debat bereik je uiteindelijk het meest, aldus Yesilgöz. Ook het CDA staat niet achter de oproep van GroenLinks en D66.

Kamerlid Thierry Baudet (Forum voor Democratie) vindt het 'een onzinnig' voorstel om overheden niet meer te laten adverteren op GeenStijl. Ook noemt hij de oproep hypocriet, omdat er volgens hem 'genoeg andere media zijn die haatcampagnes voeren, zoals de Volkskrant en NRC Handelsblad tegen Pim Fortuyn'.

'Sorry, maar je bent een hypocriete doos'. Het is een van de vele reacties onder de billenfoto die Katja Schuurman dinsdag op Twitter plaatste. Dat hypocriete verwijst naar het feit dat Schuurman het diepe decolleté in de regel niet schuwt en als actrice geregeld schaars gekleed in beeld verschijnt. Dus, zo luidt de conclusie van menig reaguurder: Schuurman is geen geloofwaardig rolmodel in de strijd tegen seksisme. Toch stond haar naam afgelopen vrijdag onder het pamflet over GeenStijl en Dumpert. En nu heeft Katja Schuurman dus haar billen op Twitter geplaatst.

In de bijgaande boodschap richt ze zich specifiek op de fans van Geenstijl. 'Ik zal proberen het een beetje simpel uit te leggen', schrijft ze. 'Seks en seksisme = verschillend. 1e is top! 2e is stompzinnig.' Onder de hashtag #SexismKissMyAss riep Schuurman meer mensen op hun billen op Twitter te delen. Schrijfster Stella Bergsma, beter bekend als EinsteinBarbie, reageerde prompt met een billenkiekje en ook acteur Thijs Römer keerde zijn achterwerk naar een spiegel om zijn ex-vrouw bij te staan.

De conclusie van menig reaguurder: Schuurman is geen geloofwaardig rolmodel in de strijd tegen seksisme. Beeld anp
De conclusie van menig reaguurder: Schuurman is geen geloofwaardig rolmodel in de strijd tegen seksisme.Beeld anp

Meer over de GeenStijl-kwestie

Katja Schuurman over GeenStijl: kijk eens buiten je eigen bekrompen kaders.

Onze Ombudsvrouw: Met de oproep 'zou u haar doen' heeft Geenstijl een grens overschreden.

Ruim honderd vrouwen uit de media keren zich in dit opiniestuk tegen de online-intimidatie door Geenstijl en de reaguurders op die site.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden