Kabelaar stort netjes geld terug, maar weet niet waar naar toe

Maandenlang rekeningen betalen zonder dat de ontvanger enige interesse heeft voor het giro- of banknummer waar het geld vandaan komt, kan dat?...

UPC, de firma die A 2000 heeft overgenomen en nu ook over het Amsterdamse kabelnetwerk regeert, stuurde een keurig briefje naar een klant. 'Uit onze administratie is gebleken dat u 61,50 gulden te veel heeft betaald. Wij willen het geld terugstorten, maar weten niet waar naar toe', is ongeveer de boodschap.

De klant viel twee keer van zijn stoel. Natuurlijk is het geweldig dat UPC de administratie zo op orde heeft dat een dubbel betaalde rekening opvalt, chapeau. 'Maar waarom kent die kabelaar mijn gironummer niet?', vraagt de klant zich af. 'Ik betaal tenslotte al tijden mijn rekening.'

Een woordvoerder van UPC reageert geïrriteerd. 'Ik zal het u eerlijk zeggen. Toen ik deze klacht hoorde, dacht ik: Wat een flauwekul.' Bij nader inzien vroeg ook UPC zich af hoe het zit.

Het probleem voor UPC begint met klanten die niet automatisch willen betalen. Dat is 60 procent van de 2,2 miljoen klanten. Deze groep krijgt een acceptgiro waarop automatisch het rekeningnummer is ingevuld. Of niet. Bij een aantal klanten is het nummer niet ingevuld.

Waar het mis gaat, is dat UPC met deze telkens ingevulde acceptgiro's niets doet. Deze gegevens kunnen met de hand in het systeem worden ingevoerd, maar daar heeft de kabelaar geen zin in. 'Misschien moeten we dat in de toekomst veranderen', denkt de woordvoerder hardop.

UPC vindt het geen punt dat ze geen idee heeft waar het geld vandaan komt - zolang het maar binnen komt. Het merkwaardige feit dat UPC de rekeningnummers van zijn klanten niet kent, zegt dus niets over de kwaliteit van de boekhouding, verzekert het bedrijf. 'Het is toch fantastisch dat zo'n dubbelbetaling door ons systeem wordt herkend?', roept de woordvoerder nog een keer.

Inderdaad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden