Review

Kabaal en verpulvering in Avengers: Age of Ultron

Regisseur Joss Whedon bewijst andermaal dat hij heel wat blitse ballen in de lucht kan houden. Nog meer dan in de vorige Avengers-film is het Whedon te doen om de lol van het kabaal, de smak en de verpulvering.

Avengers: Age of Ultron. Beeld -
Avengers: Age of Ultron.Beeld -

Aan een rustig binnenkomertje doet Avengers: Age of Ultron niet. De film opent met de Avengers die de bergburcht naderen waar Baron Strucker met zijn mutanten over Loki's scepter waakt. Ook wanneer de finesses van het met strips, films en series opgebouwde Marvel-universum je ontgaan en je sinds het vorige Avengers-avontuur (2012) bent vergeten wat Loki's scepter is, valt er niet te ontkomen aan het spektakel dat regisseur-scenarist Joss Whedon hier optrekt.

En dan worden ook nog eens in moordtempo de personages geherintroduceerd. Terwijl de superhelden in de winterbossen van Sokovia (een fictief Oost-Europees land) van alle kanten worden belaagd, vliegt de camera mee met Iron Man (Robert Downey Jr.) en met de pijlen van Hawkeye (Jeremy Renner), of dreunt het beeld als het schild van Captain America (Chris Evans) botst op de hamer van Thor (Chris Hemsworth). 'Kan iemand iets aan die bunker doen?', roept Black Widow (Scarlett Johansson), waarna de Hulk (Mark Ruffalo) brullend door het betonnen gevaarte stampt. Bunker in puin, cast compleet.

Iedereen gaat eraan

Het is allemaal de opmaat voor het echte werk. Bij thuiskomst knoeit de door Struckers mutanten gehersenspoelde Stark met Loki's scepter, en schept zo zelf de slechterik van de film: het besturingssysteem Ultron, duister bespraakt met de stem van James Spader en zo intelligent dat het zichzelf een zwaarmetalen lichaam aanmeet. Om alleenheerschappij is het Ultron niet te doen; eerst moeten de Avengers eraan, vervolgens de hele mensheid.

Genoeg gelegenheid voor Whedon om drie uitzinnige sloopvisioenen op- en af te bouwen, waarbij ook de teamspirit van de Avengers aan gort dreigt te gaan. Het centrum van Seoul wordt een ravage door een ontspoorde trein, in Afrika dropt Iron Man de Hulk op een wolkenkrabber en in de finale wordt Sokovia letterlijk kilometers de hemel in getild. Nog meer dan in de vorige Avengers-film is het Whedon te doen om de lol van het kabaal, de smak en de verpulvering; na afloop kun je echt even niet meer normaal naar de buitenwereld kijken - alsof elke flat of straat zomaar zou kunnen worden platgewalst.

Intussen ouwehoeren de personages er heerlijk op los. Tony Stark/Iron Man blijkt wederom een meester van droog gebakken ironie; Hawkeye kletst al racend over de verbouwing van zijn huis. Knap dat vrijwel alle figuren genoeg aandacht en verdieping krijgen, dat er in het tumult ruimte blijft voor talloze grapjes én dat de film daarbij niet in oeverloze meligheid ontaardt.

Met Avengers: Age of Ultron bewijst Whedon andermaal dat hij heel wat blitse ballen in de lucht kan houden.

Avengers: Age of Ultron. Regie: Joss Whedon. Met Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Mark Ruffalo, Jeremy Renner, Chris Hemsworth, Chris Evans, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, James Spader. 141 minuten, in 117 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden