Kaartenhuis La résistance de l'air stort voor de aftiteling in elkaar

La résistance de l'air combineert op overtuigende wijze fraai menselijk drama en een ontluikend thrillerplot. Toch stort het kaartenhuis van schuttersfilosofie, familiedrama en b-thriller later in elkaar.

Berend Jan Bockting
Still uit La résistance de l'air. Beeld .
Still uit La résistance de l'air.Beeld .

Vincent (nette bril, dun snorretje) is een keurige familieman met een ongewone hobby: op gezette tijden gaat hij naar de schietclub, waar hij als zeer getalenteerd scherpschutter meedingt naar deelname aan de landelijke competitie. Sinds hij zijn zieke vader in huis nam, staat de boel thuis onder spanning: zijn vrouw en dochter botsen onverwacht heftig met de oude man - maar op de club vindt hij rust.

Het enige waar je op de schietbaan aan behoort te denken, zegt Vincent tegen een nieuwe clubgenoot, is jezelf, je doel en de lucht die zich daartussen bevindt. Het type wapen is onbelangrijk. Adem in, houd vast, vuur, adem uit. Schiet je raak, probeer dan exact te herinneren welke bewegingen je zojuist maakte. Vergeet onmiddellijk al je voorgaande handelingen als je mist. Snel en opgeruimd, machinaal bijna, werkt Vincent zijn programma af.

La résistance de l'air is het type film, zo blijkt al snel, waarin het hoofdpersonage zijn schietwijsheden zonder omhaal op zijn privéleven toepast. Het type film ook, waarin geen enkele gebeurtenis voorbijgaat zonder dat er een grotere betekenis aan wordt gehecht. Vincent overweegt zijn beslissingen niet te lang, ook de moeilijke niet. Een blik in de spiegel of überhaupt de gevolgen van zijn keuzes in het leven eens onder de loep nemen; ze zijn aan hem niet besteed.

Ziedend tempo

Dat werkt geruime tijd bijzonder goed, in een film die fraai menselijk drama en een ontluikend thrillerplot op overtuigende wijze combineert. Wanneer de nieuweling op Vincents club hem een maffioos, niet af te slaan voorstel doet om met zijn beredeneerde schietkunst veel geld te verdienen, is het toehappen van Vincent nog uitstekend te volgen. Een zieke vader kost geld, thuis loopt het sowieso niet lekker, zijn brein fungeert zeer doelgericht - helder allemaal.

Maar het ziedende tempo waarin Vincent zichzelf volledig ten gronde dreigt te richten, is met beduidend minder zorg uitgewerkt. Het verfijnde, geloofwaardige, gepast afstandelijke spel van Reda Kateb (debuteerde in Un prophète van Jacques Audiard) wordt gaandeweg verdrukt door grote gebaren en misdaadfilmclichés.

Regisseur Fred Grivois, een leerling van Audiard (diens vaste scenarist Thomas Bidegain schreef ook hier mee), heeft onmiskenbaar talent. Hij zet zijn ambitieuze vertelling in eerste instantie met zorg uiteen, maar nog voor de aftiteling stort zijn kaartenhuis van schuttersfilosofie, familie/relatiedrama en b-thriller in elkaar.

La résistance de l'air. Thriller/drama. Regie: Fred Grivois. Met: Reda Kateb, Ludivine Sagnier, Tchéky Karyo, Johan Heldenbergh, Pascal Demolon. 98 min., in 5 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden