Kaap Furie schakelt van klassieke verwijzingen naar hedendaagse ongein

Het begint nog speels, dit toneelstuk over twee zusjes die een trein kapen, maar de ondertoon is meteen al dreigend. Soms schiet een scène te ver door, maar dit zijn dames om in de gaten te houden.

Karin Veraart
De zusjes Judith en Gaia dartelen rond in roze confetti Beeld Ben van Duin
De zusjes Judith en Gaia dartelen rond in roze confettiBeeld Ben van Duin

Ze vinden dat ze iets moeten vinden, de zusjes Judith en Gaia. Eigenlijk wilden ze samen naar Artis of zo, gezellig een dagje uit. Maar op een of andere manier ging het anders. In de trein heeft de jongste aan de noodrem getrokken en hebben ze samen een conducteur gegijzeld. Ze moesten toch eens een daad stellen, de feministische zaak onder de aandacht brengen, zoiets.

Kaap Furie heet de nieuwste Bellevue Lunchvoorstelling van de jonge schrijfster Sara van Gennip. De furies, intens en energiek gespeeld door Johanna Hagen (Gaia) en Wendell Jaspers (Judith), zijn zelf nog een beetje confuus van hun daadkracht. In een decor van roze confetti dollen ze aanvankelijk maar wat in het rond, samen met de conducteur (Leòn Ali Cifteci), die het ook allemaal niet zo ernstig neemt. Maar gaandeweg krijgt het stuk een grimmiger sfeer. Wat eisen deze kapers nu precies? Is die conducteur echt zo begrijpend? Hoe reageert de buitenwereld? Eindigt dit in een bloedbad?

Kaap Furie is geen eenduidig verhaal, wat wordt versterkt door de vorm, geïnspireerd op het Oud-Griekse koormodel. Regisseur Nina de la Parra laat het allemaal speels beginnen, maar voorziet de voorstelling van meet af aan van een latent dreigende ondertoon. Judith (denk aan haar bijbelse naamgenoot) is de meest furieuze van de twee, Gaia lijkt minder rigide. Maar niet alleen tussen de vrouwen en de mannen heerst ongelijkheid en rivaliteit, ook tussen de zussen. Intussen schakelt het stuk steeds van klassieke verwijzingen naar hedendaagse ongein. Soms is het een beetje gezocht en schiet een scène te ver door, maar dit zijn dames om in de gaten te houden.

Kaap Furie

Theater

Door Bellevue Lunchtheater. Tekst: Sara van Gennip. Regie: Nina de la Parra. Spel: Johanna Hagen, Wendell Jaspers, Leòn Ali Cifteci. 13/1, Bellevue, Amsterdam. Hier t/m 3/2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden