Kaalslag op de redacties van fusieomroep KRO-NCRV

Fusieomroep KRO-NCRV heeft ruim twintig journalistieke medewerkers laten weten dat hun contract niet wordt verlengd. Op de redacties wordt gevreesd voor de kwaliteit van KRO-program-ma's als Brandpunt, Reporter en Oog in Oog.

KRO Brandpunt

Dat bevestigen ingewijden. Freelancers en jaarcontractanten, waaronder redacteuren, verslaggevers en productiemedewerkers, hebben gehoord dat zij voor 1 januari hun spullen kunnen pakken. Alleen redacteuren met een vast contract kunnen blijven.

De klap komt vooral hard aan bij de KRO. De NCRV en de KRO hebben nu nog hun eigen journalistieke programma's, maar de redacties zullen samengaan. De nieuwe organisatie moet per 1 januari een feit zijn.

In tegenstelling tot NCRV's Altijd Wat (opinie) heeft het merendeel van de redacteuren bij de KRO's Brandpunt (actualiteiten), Reporter (onderzoeksjournalistiek) en Oog in Oog (interview) een tijdelijk contract. Hun plekken zullen mogelijk worden opgevuld door medewerkers van de NCRV. Gevreesd wordt dat de serieuze journalistiek hierdoor een 'zware knauw' krijgt, aldus een medewerker van KRO-NCRV, die niet met zijn naam in de krant wil. Onlangs werd binnen de KRO nog uitgesproken dat 'journalistiek het fundament is van ons huis'.

Vast contract

Directie en ondernemingsraad van KRO-NCRV willen niet inhoudelijk reageren. Persvoorlichter Jaap Friso wil niet bevestigen dat medewerkers met een tijdelijk contract eind december moeten vertrekken. Hij zegt dat het samenvoegen van Brandpunt en Altijd Wat 'op termijn' gevolgen kan hebben voor degenen die aan de programma's meewerken. 'We hebben gezegd dat we de komende tijd gaan kijken wie er nodig zijn voor deze nieuwe rubriek. Maar er zijn nog geen mededelingen gedaan over de invulling van het personeel.' Wel bevestigt hij dat er onrust op de redacties is ontstaan. 'Dat is logisch: mensen zijn onzeker of ze hier blijven werken.'

Vorige week maakte mediaplatform Villamedia bekend dat de presentatoren van Brandpunt alleen nog in beeld komen als dat van toegevoegde waarde is voor de kijker. De huidige anchors Aart Zeeman, Fons de Poel, Henk van der Aa, Liesbeth Staats en Sven Kockelmann blijven bij het programma betrokken als 'geprofileerde verslaggevers', aldus Leo Fijen, hoofd journalistiek bij KRO-NCRV.

Vorig jaar werd al bekendgemaakt dat bij de fusie tussen KRO en NCRV 57 voltijdbanen verloren zouden gaan. Onlangs ontstond onder het personeel van KRO-NCRV al onrust, toen bekend werd dat zakelijk directeur Yvonne de Haan en mediadirecteur Taco Rijssemus vorig jaar ruim 30 duizend euro meer salaris ontvingen dan in 2012 - volgens de redacteuren discutabel.

Beeld Oog in Oog KRO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden