TV-RECENSIEBIEBER VS. SWIFT

Justin houdt zijn ‘Beliebers’ op afstand, terwijl Taylor haar ‘Swifties’ naar zich toe trekt

Haroon Ali
null Beeld

Justin Bieber (25) en Taylor Swift (30) hebben veel met elkaar gemeen. Ze braken beiden door toen ze tieners waren, behoren tot de best verkopende popartiesten van het afgelopen decennium en hebben een hysterische, mondiale fanbase. De twee millennials groeiden op voor de camera en domineerden sociale media, waardoor ze ook flinke klappen kregen. Bieber werd bestempeld als een bad boy (want: man) en Swift was een bitch (want: vrouw). Ze stapten daarom een tijdje uit de spotlights en nemen nu de regie over hun imago door een documentaire uit te brengen.

Over Justin Bieber: Seasons kan ik kort zijn. In de vier ‘afleveringen’ van tien minuten die sinds deze week op YouTube Premium staan, gebeurt niks. De tiendelige serie is vooral een promotievehikel voor zijn nieuwe album. We zien Bieber in de studio, waar managers, producers en zijn zorgzame vrouw (en model) Hailey vertellen hoe perfectionistisch Bieber is – gaap. Mr. en Mrs. Bieber dragen ook alleen kleding van Drew, Biebers kledinglijn. We krijgen geen inkijkje in zijn psyche, zijn inzinking en het herstel. Hij zegt alleen dat Hailey hem beter maakt. Ook spoort ze hem terloops aan om zijn medicijnen te nemen.

Justin Bieber in zijn docuserie 'Seasons'. Beeld YouTube
Justin Bieber in zijn docuserie 'Seasons'.Beeld YouTube

Swifts documentaire Miss Americana, die in première ging op het Sundance-festival en vanaf vrijdag is te zien op Netflix, graaft dieper. Ze is een van de beste tekstschrijvers van haar generatie, maar reflecteert ook slim en gevat op haar carrière. Swift vertelt aan de hand van dagboeken dat ze was getraind om het perfecte meisje te zijn, totdat Kanye West en de roddelpers zich tegen haar keerden. Ze wil nu niet meer braaf glimlachen, maar is politieker en feministischer geworden. Dat kun je zien als een goed doordachte rebranding, maar dat maakt het proces niet minder interessant.

De zangeres houdt haar vriend, acteur Joe Alwyn, bewust buiten beeld, maar ze is kwetsbaar genoeg om de druk op vrouwelijke artiesten invoelbaar te maken. Zo vertelt de popster voor het eerst over haar eetproblemen. ‘Als ik een foto van mezelf zag met een dikke buik, had ik de neiging om te stoppen met eten, totdat ik bijna flauwviel tijdens optredens.’ Swift blikt ook terug op de rechtszaak die ze aanspande tegen een handtastelijke radio-dj – en won. ‘Ik had zeven getuigen, maar wat nou als je verkracht wordt en het is jouw woord tegen het zijne?’

Taylor Swift in de documentaire 'Miss Americana'. Beeld Netflix
Taylor Swift in de documentaire 'Miss Americana'.Beeld Netflix

Miss Americana is een intiemer vervolg op The Reputation Stadium Tour, die in 2018 door Netflix werd uitgezonden. Het is niet alleen een cadeautje voor ‘Swifties’, maar ook een studie naar roem in de 21ste eeuw. Velen vinden Swift berekenend en irritant, maar dat ligt niet alleen aan haar. Er zijn grotere krachten aan het werk. Scooter Braun, de muziekbaas die de rechten van Swifts oeuvre niet wil afstaan, wordt doodgezwegen in Miss Americana, maar is wel prominent te zien in Seasons, als de hijgerige manager van – inderdaad – Justin Bieber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden