Jury Gouden Strop nomineert jonge schrijvers en ouwe rotten

De jury voor de Gouden Strop 2017 heeft vijf boeken genomineerd voor de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek van 2016. Met de keuze voor Het handschrift van de duivel van Donald Nolet (Cargo), Later als ik dood ben van Ilse Ruijters (The House of Books) en Samen van Anita Terpstra (Cargo) ligt de nadruk dit jaar op betrekkelijk jonge schrijvers.

Rolf Bos
null Beeld
Beeld

Daarnaast is Nemesis van ouwe rot Simon de Waal (Lebowski) genomineerd en valt Tot stof van Felix Weber (Boekerij) mogelijk in de prijzen. Weber is een nieuwe naam aan het Nederlandse thrillerfirmament, maar achter dit pseudoniem gaat de naam van Gauke Andriesse schuil. Hij won al eens een Strop, in 2011 met De handen van Kalman Teller. Opvallend is bovendien dat Nolet met zijn tweede boek, Het handschrift van de duivel, opnieuw genomineerd is. Ook hij won de hoofdprijs al eens: drie jaar terug met zijn debuut Versleuteld.

Drie van de vijf genomineerde boeken, Het handschrift van de duivel van Donald Nolet, Samen van Anita Terpstra, en Tot stof van Felix Weber kregen in de Volkskrant vier sterren. De Waal kreeg op boekensite Hebban drie sterren, Ruijters kreeg er op diezelfde site liefst vijf.

De jury, onder leiding van Anniko van Santen, koos het vijftal thrillers uit 83 inzendingen. De Gouden Strop is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van 10 duizend euro verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel.

Pas drie vrouwelijke winnaars

De Gouden Strop bestaat sinds 1986, toen de Vlaamse auteur Jef Geeraerts won met de Zaak Alzheimer. Het schrijven van thrillers was in Nederland lang een 'mannending', er vielen pas drie vrouwen (Johanna Spaey, Marion Pauw en vorig jaar Esther Verhoef met Lieve Mama) in die ruim dertig jaar in de prijzen. Misschien staat na 8 juni de teller op vier; het is uiteraard koffiedik kijken, maar het feit dat Nolet en Weber al een Strop hebben gewonnen, vergroot dit jaar wellicht de kansen voor Ruijters en Terpstra.

Debutschrijvers

Voor de Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, zijn de volgende titels genomineerd: Bling Bling. Diamantroof in Delhi van Jan Van der Cruysse (Davidsfonds), Dooie dagen van Pim Hermans (Mosae Libro) en Maakbaar van Mariette Zweers (Ambo|Anthos).

De Schaduwprijs wordt dit jaar voor de 21ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 in het leven geroepen om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar Charles C.M. Carlier alias 'De Schaduw', de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank (Hans van der Kallen 1904-1964).

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1.000 euro en een kunstwerk van Daan Jippes. Vorig jaar ging de Schaduwprijs naar Lieve edelachtbare van Max van Olden.

Spannende Boeken Weken

De winnaars van De Gouden Strop en de Schaduwprijs worden op donderdag 8 juni bekendgemaakt. In plaats van de Avond van het Spannende Boek vindt de uitreiking dit jaar plaats in RTL Late Night.

De dag daarop, vrijdag 9 juni, starten de Spannende Boeken Weken. De Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer (van wie deze week ook het beklemmende en apocalyptische Koorts in Nederlandse vertaling verschijnt) heeft het Geschenkboek De vrouw in de blauwe mantel geschreven dat gedurende die weken (tot en met 25 juni) door de boekhandel aan haar klanten cadeau wordt gedaan bij besteding van 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken.

In De vrouw in de blauwe mantel keert de vaste rechercheur van Meyer, Bennie Griessel, terug. Het gaat om een hedendaagse moordzaak nabij Kaapstad, maar de auteur legt in het spannende geschenkboekje een mooie link met het Nederland uit de Gouden Eeuw, met de nodige aandacht voor de stad Delft, het Mauritshuis en de beroemde schilder Carel ('Het puttertje') Fabritius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden