top & flopjürgen klopp en de PVV

Jürgen Klopp praat liever over voetbal maar De PVV heeft het wél graag over het virus

Wat er goed was en wat wat minder deze week.

Jürgen Klopp, manager van Liverpool tijdens een training bij Melwood Training Ground. Beeld Getty Images
Jürgen Klopp, manager van Liverpool tijdens een training bij Melwood Training Ground.Beeld Getty Images

Top

Een van de grote plagen van deze tijd is dat Dries Roelvink, Gerard Joling, Peter R. de Vries en Jort Kelder, om maar een paar namen te noemen, op radio en tv veelvuldig naar hun mening wordt gevraagd over maatschappelijke kwesties. De vluchtelingencrisis, de klimaatcrisis, de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zegt u het maar.

Ondeskundigheid is geen bezwaar. Het tv-programma Promenade stak begin dit jaar op weergaloze wijze de draak met dit verschijnsel. Woensdag scoorde een voetbaltrainer, Jürgen Klopp, de Duitser die van Liverpool het beste elftal ter wereld heeft gemaakt.

Aan Klopp werd op een persconferentie een vraag gesteld over het coronavirus. Vriendelijk doch beslist zei hij dat hij hier geen mening over had, en dat hij niet begrijpt waarom de mening van een voetbaltrainer over zo’n serieuze kwestie ertoe zou doen. Tegen de journalist: ‘De vraag kan net zo goed aan u worden gesteld, uw rol is niet anders dan de mijne.’

Mensen met kennis, deskundigen, moeten zulke vragen beantwoorden, niet hij, zei Klopp. ‘Politiek, het coronavirus, waarom ik? Ik ben alleen maar een man die een honkbalpet draagt en zich slecht scheert.’

De beste uitspraak van Jürgen Klopp: ‘Het is niet belangrijk wat beroemde mensen zeggen.’ Die past mooi op een tegeltje. Op de muren van de redacties van de Nederlandse talkshows is er vast nog plaats voor.

Flop

Harm Beertema, kamerlid voor de PVV.  Beeld ANP
Harm Beertema, kamerlid voor de PVV.Beeld ANP

Studentenvereniging Vindicat heeft haar reputatie niet mee natuurlijk. Sinds 1997 haalt het Groninger studentencorps geregeld het nieuws met uit de hand gelopen ontgroeningen. En toen enkele leden in 2016 in een lijstje met bedprestaties en namen van 22 nietsvermoedende eerstejaars op internet gooiden, deden de corpsballen het af als een ‘studentengrap’.

Deze week zorgde Vindicat opnieuw voor commotie, toen 900 leden voor een skireis afreisden naar het noorden van Italië – nabij een gebied waar het coronavirus momenteel huishoudt. Maar hoewel er geen officieel reisverbod gold toen de leden zaterdag vertrokken, barstte de verontwaardiging los op sociale media en schoten PVV-parlementariërs naar de microfoon om Kamervragen te stellen over ‘maatregelen’.

In werkelijkheid verbleven de Vindicat-leden op 85 kilometer afstand van de dichtstbijzijnde besmettingen, was er dagelijks contact met het RIVM, Buitenlandse Zaken en de GGD Groningen en waren ze vóór het negatieve reisadvies dat sinds dinsdag voor Italië geldt al vertrokken. Het RIVM en de GGD zagen bovendien geen reden om de studenten eerder terug te laten komen. En toch komen de leden vrijdag naar huis vanwege de ophef.

Er zijn dus geen regels geschonden en er is geen sprake van een laconieke houding. Maar angst is wel besmettelijker dan het coronavirus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden