Juliana Hatfield

Toen in de vroege jaren negentig eennieuwe generatie Amerikaanse gitaarbands uit Boston en omgeving van zich deed spreken, bevond singer-songwriter Juliana Hatfield zich in de voorste linies....

Gert van Veen

Hatfield, geboren in de zomer van 1967, de 'summer of love', maakt anno 2000 nog altijd op die periode geïnspireerde folkrock. Hoewel de scene waartoe ze ooit behoorde enigszins is ondergesneeuwd door de recente bewegingen in de popwereld, blijft Hatfield doen waar ze het beste in is: het schrijven van mooie gitaarliedjes. Afwisselend akoestisch en elektrisch, en steeds gezongen met een lievige stem, die nooit eens echt uithaalt. Maar als componiste is Hatfield in de loop der jaren alleen maar beter geworden, zoals ze op Beautiful Creature laat horen in songs als Slowmotion - intiem zacht gezongen, en alleen begeleid door een akoestische gitaar, maar minstens zo sprekend als de liedjes waarin ze zich laat begeleiden door een complete band.

Arling & Cameron: Music For Imaginary Films. Connected.

Ooit propageerden Arling & Cameron de door henzelf gelanceerde 'Easy Tune' als de nieuwste rage in clubland. Die werd door de media onmiddellijk opgepikt, al was er in feite lang niet zo veel aan de hand als het duo suggereerde. Toegegeven: er werd gezocht naar een alternatief voor harde beats (dat werd uiteindelijk 'lounge'), terwijl sporen van dezelfde melige Easy Tune-nostalgie in een andere vorm opdook bij het immens populaire dj-duo Wipneus en Pim.

Easy Tune stierf een stille dood, maar Arling & Cameron gaan onverdroten verder. Ditmaal hebben ze hun eigen visie op easy listening vertaald in een album met Music For Imaginary Films. Dat deze plaat wel slaagt waar hun reeks Easy Tune-platen nooit echt overtuigde, heeft er alles mee te maken dat ze een stuk beter zijn geworden in wat ze doen. De nooit gemaakte films waar ze de muziek voor maakten (bijgestaan door een hele reeks gasten, onder wie zangeres Leona, Fay Lovsky en Lilian Veiera) vormen tezamen een reis door de filmgeschiedenis vanaf de jaren vijftig tot in het heden. Elke film is zelfs voorzien van een poster (van de hand van beeldend kunstenaars als Joost Swarte), en een toelichting.

De productie en het geluid zijn uitmuntend. Een beter visitekaarje als aankomend filmcomponisten hadden Arling & Cameron niet kunnen afleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden