postuumjudith Krantz

Judith Krantz, schrijfster die 85 miljoen romans vol seks en shoppen verkocht, overleden

Judith Krantz, de Amerikaanse schrijfster wier romans over seks en shoppen tientallen miljoenen keren werden verkocht, is zaterdag in haar huis in Los Angeles overleden. Ze is 91 geworden.

Judith Krantz in 1986.Beeld AP

Krantz debuteerde pas op haar 50ste, met Scruples. Dat werd een groot succes: na vier maanden prijkte het boven aan de bestsellerlijst van The New York Times. Andere bekende werken van Krantz zijn onder meer Prinses Daisy en De dochter van Mistral

Hoofdpersonen in Krantz’ boeken - altijd ambitieuze, aantrekkelijke vrouwen - brengen hun tijd winkelend en vrijend door in de vijfsterrenhotels van New York, Parijs en Monaco. Het merendeel van haar werk is later verfilmd, vaak met haar in 2007 overleden man Steve Krantz als producent.

‘Het lezen van een roman van Judith Krantz is niet anders dan kijken naar Lifestyles of the Rich and Famous terwijl je tegelijkertijd door de glossy advertenties van de Vogue bladert’, schreef Rita Felski in 2000 in het boek Doing Time: Feminist Theory and Postmodern Culture.

Op kritiek van recensenten, die er in overvloed was, reageerde Krantz in 1990 in The Los Angeles Times. ‘Ik kan niet beter schrijven dan ik nu doe’, zei ze. ‘Mensen denken dat ik onder mijn niveau schrijf omdat ik een goede opleiding heb gehad. Zij denken dat er iets van een intellectueel in mij huist.’

In totaal verkocht Krantz 85 miljoen boeken, die in vijftig talen werden uitgegeven. Lezers maalden niet om de vermeend oppervlakkige inhoud van haar romans en smulden van de luxueuze merken die op bijna iedere bladzijde genoemd werden. 

450 boze brieven kreeg Krantz naar aanleiding van een fout in Scruples: ze schreef daarin over de diamanten oorbellen van de hoofdpersoon, die negenkaraats zouden zijn - eerder in het boek waren die nog elfkaraats. Toen Krantz in Prinses Daisy de Tweede Wereldoorlog in 1940 in plaats van 1939 had laten beginnen, kreeg ze slechts één brief.

Krantz werd geboren in 1928 in Manhattan in New York. Na een studie Engels werkte ze kort voor modehuizen in Parijs, waarna ze terugkeerde naar New York. Daar ging ze aan de slag voor enkele vrouwentijdschriften, waaronder de Cosmopolitan. Haar populairste artikel daarvoor was The Myth of the Multiple Orgasm

De laatste roman van Krantz, Tessa, verscheen in 1998. In 2000 publiceerde ze nog haar memoires, Sex and Shopping: The Confessions of a Nice Jewish Girl geheten.

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden