Jubileumeditie Film Festival met rouwrand

‘Lieve Willem, wat had ik je hier graag bij gehad. We omhelzen je met duizend armen.’ Lach je of kijk je bedrukt?...

Van onze medewerker Jan Pieter Ekker

‘Twee jaar geleden feliciteerde ik in deze schouwburg Willem van de Sande Bakhuyzen met Cloaca. ‘De volgende keer wil ík op de opening’, grapte hij. Leef! is de openingsfilm van dit 25ste Nederlands Film Festival. In zeven zalen in Utrecht genieten nu meer dan tweeduizend mensen van de wereldpremière. Lieve Willem, wat had ik je hier graag bij gehad. Je hebt gezegd dat we vanavond moeten knallen en dat we het feest van de Nederlandse film moeten vieren. Jouw passie en drive om films te maken zijn voor ons dé stimulans om dit festival met diezelfde hartstocht en energie te vieren. We omhelzen je met duizend armen’, aldus de geëmotioneerde directeur Doreen Boonekamp in haar openingsspeech van het Nederlands Film Festival in de Utrechtse Schouwburg.

Het moest een groot feest worden, met een reünie van alle Gouden Kalveren-winnaars, een concert, een jubileumboek, twee dvd-boxen en tal van andere speciale festiviteiten. Toen Willem van de Sande Bakhuyzen, regisseur van de openingsfilm Leef!, twee dagen voor het begin van het festival overleed, konden alle draaiboeken de prullenbak in. Spreekstalmeester René Mioch, normaal gesproken een verkondiger van het blije woord, legde de dilemma’s nog maar eens voor. ‘Wat moet je aan op zo’n avond? Iets zwarts, of juist iets vrolijks? Lach je als je over de loper loopt, of kijk je bedrukt?’

De sfeer rondom de rode loper, vanwege het 25-jarig jubileum zilverkleurig, was bedrukter dan normaal. Geen spotlights, geen muziek, en de showbizzjournalisten hielden het ook bij die ene vraag: ‘is dit niet een héél bizarre avond?’ Hoofdrolspeelster Monic Hendrickx sprak de hoop uit dat het publiek net zo veel plezier aan de film beleeft als zij had gedaan tijdens het maken.

De jubileumeditie van het Nederlands Film Festival is er hoe dan ook een met een rouwrand. Behalve bij Van de Sande Bakhuyzen stond bestuursvoorzitter Frans Afman ook stil bij de dood van oud-bestuurslid Marianne Wolff en filmmaker Theo van Gogh, die hij ‘een ware vrind’ van het festival noemde, ook al had Van Gogh de festivalorganisatie en haar gasten meerdere malen ‘diep beledigd’.

Gijs Scholten van Aschat riep dinsdagavond in NOVA de organisatie op geen ellenlange lijst met sponsors voor te lezen. ‘Dat doen we lekker wel’, aldus René Mioch. ‘We zijn hier wel in Nederland.’ De oud-directeuren Jos Stelling, Sherman de Jesus, Jacques van Heijningen en Michiel Berkel kregen daarop twee jubileumboxen uitgereikt met Gouden Kalf-winnaars op dvd, ‘Na afloop is dit allemaal in de foyer te koop’, zei Mioch tot de genodigden in de zaal, onder wie minister van Sociale Zaken De Geus en staatssecretaris van Cultuur Van der Laan. De laatste mocht de reeks plichtmatigheden afsluiten met de overhandiging van de Cultuurprijs aan casting director Hans Kemna, de man die jarenlang bepaalde welke acteurs in de Nederlandse film en het Nederlandse toneel te zien waren.

Jos Stelling had ondertussen andere zorgen. Hij informeerde bij René Mioch of die ook over de consumptiebonnen ging. Mioch: ‘Maak je geen zorgen Jos. Als Gast van het Jaar krijg je er zelfs maaltijdbonnen bij.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden