Jubilerend India wil af van corrupt imago

De Indiase premier Inder Kumar Gujral heeft zijn landgenoten vrijdag bij de viering van het vijftigjarig bestaan van India opgeroepen de strijd aan te binden met de corruptie....

AP

AP

NEW DELHI

India wordt beschouwd als een van de corruptste landen ter wereld. Voor ambtelijke handelingen moet vaak smeergeld worden betaald. Volgens investeerders worden de economische hervormingen in het land sterk belemmerd door de corruptie. De vorige Indiase regering verloor de laatste verkiezingen na een serie corruptieschandalen, waarbij meerdere ministers betrokken waren. De vroegere leider van Gujrals partij wordt eveneens beschuldigd van corruptie.

'India heeft een nieuw Satyagraha nodig', zei Gujral in zijn toespraak. Satyagraha was de door Mohandas Gandhi geleide beweging van vreedzaam verzet, waarbij de Indiërs weigerden samen te werken met de Britten. De premier beloofde een wijziging van de kieswet om een einde te maken aan de banden tussen criminelen en politici en zei dat hij het functioneren van de regering 'doorzichtiger' zou maken.

Gujral zei ook dat de regering extra geld zou uittrekken voor onderwijs aan meisjes uit arme gezinnen, die doorgaans sterk worden achtergesteld bij jongens. Hij zei dat er een leerplicht tot 14 jaar gaat gelden.

Gujral hield zijn toespraak in het Rode Fort, een monument uit de zeventiende eeuw in New Delhi. Overvliegende gevechtsvliegtuigen trokken sporen in de lucht van de drie nationale kleuren: saffraan, groen en wit. Helikopters strooiden rozenblaadjes uit over de menigte van naar schatting tienduizend mensen. Tot besluit van de plechtigheid zongen zevenduizend met papieren vlaggetjes zwaaiende schoolkinderen het volkslied.

Tijdens een buitengewone parlementszitting hadden de volksvertegenwoordigers eerder op de dag geluisterd naar bandopnamen van Mohandas Gandhi, Jawaharlal Nehru en Subhas Chandra Bose, leiders van de onafhankelijkheidsstrijd.

In weerwil van de feestvreugde brachten sommige sprekers de mislukkingen van het land voor het voetlicht. K.R. Narayanan, de eerste president van het land uit de kaste der dalits (onaanraakbaren), zei dat India te weinig werk had gemaakt van de belofte van Nehru om armoede, analfabetisme en ziekte uit te bannen. Het grootste deel van de bevolking beschikt nog steeds niet over drinkwater en elektriciteit en heeft geen toegang tot de gezondheidszorg, aldus Narayanan.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif schreef in een brief aan zijn Indiase collega te hopen dat er snel een einde komt aan de vete tussen de twee landen, die vrijwel tegelijkertijd onafhankelijk zijn geworden van Groot-Brittannië en die sindsdien drie oorlogen met elkaar hebben uitgevochten.

India beschuldigt Pakistan nog geregeld van hulp aan moslimseparatisten in het noordwestelijke Kasjmir. De onafhankelijkheidsdag werd daar op bescheiden schaal gevierd, nadat separatisten hadden opgeroepen tot een boycot van de viering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden