Journalistiekprijzen voor twee Volkskrant-journalisten

Twee Volkskrant-medewerkers wonnen maandagavond een Tegel voor hun journalistieke werk. Carlijne Vos won in de categorie ‘verslaggeving’ voor een reportagereeks over migratie vanuit Afrika naar Europa. Timo Nijssen gaat met de talent-Tegel naar huis. De Tegels zijn de belangrijkste Nederlandse journalistiekprijzen.

Redactie
Carlijne Vos tijdens de uitreiking van De Tegel, de jaarprijzen voor de journalistiek in dag- en weekbladen, radio en televisie en multimedia in de Koninklijke Schouwburg. Beeld ANP
Carlijne Vos tijdens de uitreiking van De Tegel, de jaarprijzen voor de journalistiek in dag- en weekbladen, radio en televisie en multimedia in de Koninklijke Schouwburg.Beeld ANP

De vakjury prijst Carlijne Vos om haar ‘gedegen journalistieke aanpak’ en noemt haar verhalenserie een ‘zeer indrukwekkende productie die een nieuw beeld van de vluchtelingenproblematiek schetst.’

In vier verhalen beschrijft Vos hoe jongeren in Senegal en Somalië wegkwijnen van verveling en dromen van Europa. Ze zag de pogingen, met Europese hulp, om blijven aantrekkelijker te maken. Ze reed mee met een reddingskonvooi op zoek naar in de Sahara gestrande migranten, gevolg van onze hardere inzet. En ze ontmoette de 'veermannen' van Niger, die zonder werk kwamen te zitten nadat mensensmokkel illegaal werd gemaakt.

Timo Nijssen maakte zijn Tegel-winnende productie tijdens zijn stage bij de Volkskrant en is de jongste winnaar ooit. Voor zijn verhaal zoekt hij uit waarom een flesje water uit Hongkong daar meer kost dan in Nederland.

De jury schrijft: 'Persoonlijke verwondering lijdt tot een verwonderlijke journalistieke odyssee. Niet alleen mooi uitgewerkt, maar ook verdiepend en onderbouwd met een veelvoud aan cijfers.'

De Tegels worden jaarlijks in zeven categorieën uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De jury bestaat uit journalisten, en werd dit jaar voorgezeten door Kees Boonman.

Andere Volkskrant-genomineerden waren Misha Wessel en Thomas Blom. In de categorie ‘Interview’ maakten zij kans op de prijs met hun verhaal ‘Bekentenis van een dopingdokter’ over wielerarts Peter Janssen. Hij vertelt hierin hoe hij onder meer Leontien van Moorsel aan doping zou hebben geholpen. In deze categorie ging NRC-journalist Jannetje Koelewijn met de prijs naar huis.

Andere winnaars uit NRC-huize zijn Joep Dohmen en Esther Rosenberg met hun verhaal ‘Het mestcomplot’ over mestfraude. Zij wonnen de Onderzoek-Tegel voor hun ‘gedegen research en diepgang’.

Ook Nieuwsuur-medewerkers wonnen dinsdagavond twee prijzen. De Storimans-Tegel voor de beste camerajournalistiek is voor Dennis Hilgers die in een treinreis door de VS de verdeeldheid van het land liet zien. Journalist Bas Haan won in de categorie nieuws met zijn onderzoek naar het onafhankelijke onderzoeksinstituut van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Achtergrond-Tegel werd gewonnen door Kees Schaap en Foeke de Koe. Zij maakten met ‘De ondergang van de Imhoff’ een reconstructie van een scheepsramp uit 1942. ‘Een doofpotaffaire, psychologisch familiedrama, historische reconstructie en “whodunit” in één’, schrijft de jury.

De publieksprijs ging naar Mirke Kist, Nele Eeckhout en Siona Houthuys voor hun podcast Bob. De podcast ontrafelt het verhaal van de 84-jarige Elisa, in wier herinneringen plots een mysterieuze pubergeliefde opduikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden