'Journalisten, het zijn net mensen'

Welke prijs betalen journalisten voor hun 'metier'? Het was een van de intrigerende vragen in de slotaflevering van Coen Verbraaks Kijken in de ziel. Bedreigingen horen erbij, getuige de verhalen van misdaadverslaggever Bart Middelburg (Etiënne U.), Dominique Weesie ('Uit islamitische hoek, omgeving Haarlem') en Frits Wester (Ed Maas, en 'nog een paar dingetjes').

Maar soms is de prijs nog hoger. Correspondente Step Vaessen was bevriend met journalist Sander Thoenis, in 1999 vermoord door Indonesische militairen. Haar man was cameraman, volgens Vaessen is er verband tussen zijn zelfmoord en de moord op Thoenis.

Dominique Weesie verloor in het eerste jaar van Powned zijn pasgeboren zoontje, vertelde hij. Een waterscheiding in zijn leven. 'Bij Geenstijl liep een aantal vaders rond die zeiden dat ik iets niet kon maken. Sinds ik vader ben, begrijp ik heel goed waarom ze dat destijds zeiden.'

Bart Middelburgs vrouw overleed op haar 39'ste. Het duurde zes jaar eer hij weer een boek kon schrijven. 'Je gaat over veel dingen je minder druk maken.'

Journalisten, het zijn net mensen, al hoor je het zelden. Logisch: 'Bij een krant ben je redelijk anoniem, maar bij televisie is het een ander verhaal', zei Frits Wester. Hij kan het weten: afgelopen dagen ratelden de telexen volop over zijn scheiding en zijn nieuwe vlam - een ontwikkeling die naast een heleboel andere de vraag oproept welk effect dit zal hebben op de traditionele Prinsjesdagprimeurs van RTL Nieuws. Misschien wel meest navrante detail: dat Wester vorige week naar 'zijn eigen' RTL Boulevard moest bellen om te herstellen: 'Ze is niet 30, maar 25', zo vertelde gastpresentator Jamai.

Een heel ander verhaal, ja.

Maandag was stalbaas Albert Verlinde weer terug op zijn post. De aflevering oogde als een organogram van het showbizznieuws. Een onontwarbare kluwen vol knopen. Lucille Werner is gelukkig met haar adoptiekindje. We zagen haar op het huwelijk van RTL's Peter van der Vorst, net getrouwd met Willem-Alexander (Marc van der Linden: 'Zo heet ie echt'). Van der Linden verheugde zich knetter op de viering van 200 jaar Nederlands koninkrijk in Maastricht (víér staatshoofden!). Daar is Albert ook bij, want Albert is de man van de burgemeester van Maastricht, u weet wel, van 'Onnogate', waarin Albert zo boos was op de media.

undefined

In zijn vakantie zat hij in de tuinen van Linda's Zomerweek en Tijs van den Brinks Adieu God? Steeds vertelde hij hoeveel milder hij was geworden. Door 'Onnogate'. En die keer dat hij de zwangerschap van Katja Schuurman te vroeg had gemeld en zij een miskraam kreeg. 'Dat deed echt au', biechtte hij bij Van den Brink, en dat 'nam hij mee als een les, naar de toekomst toe'.

Maandag geen nieuws over Frits Wester, maar toch opwinding: 'Wie is de vader van het vijfde kindje van zangeres Anouk? Dát gaan wij vanavond onthullen'.

De kijker werd geacht Alberts obsessie te delen.

De vader van Sion Jethro bleek een onbekende basketballer, wiens naam Albert toch maar mooi onthulde.

Anouks manager bevestigde de scoop. Vader wilde niet in de publiciteit, zo bleek. 'Wij hoopten dat iedereen dat zou respecteren. Maar dat bleek dus onmogelijk.' Pa en ma zijn gelukkig, verder hopen ze 'dat de media ze nu met rust willen laten', aldus de verklaring. Alberts neus droop nog na: 'Ik denk dat dat nu ook wel zal gebeuren.' Hij had er alles aan gedaan.

Vrome Albert weet God weer beter te vinden, zei hij tegen Tijs van den Brink. Wat hij zo prees aan het katholicisme: 'Dat dingen ook vergeven kunnen worden'. Dat had hij zelf ook gedaan. Nu God nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden