Update

Journalisten EenVandaag vrijgesproken

De EenVandaag-journalisten Jan Ponsen en Jelle Visser zijn vrijgesproken van huisvredebreuk bij de veroordeelde oorlogsmisdadiger Heinrich Boere. Dat heeft de rechtbank in Eschweiler in Duitsland vandaag bepaald.

AP/ANP/Redactie
EenVandaag-journalisten Jan Ponsen (L) en Jelle Visser (R). © EPA Beeld
EenVandaag-journalisten Jan Ponsen (L) en Jelle Visser (R). © EPA

De in Nederland geboren voormalige SS'er Boere sleepte Jan Ponsen en Jelle Visser eerder al voor de Raad voor de Journalistiek. Die gaf de verslaggevers gelijk vanwege het maatschappelijke en journalistieke belang.

Justitie in Duitsland woog het oordeel van de raad zwaar mee. Volgens Thomas Bruning, die namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten aanwezig is bij het proces, erkent de officier van justitie het belang van het gebruik van de verborgen camera. Als de twee schuldig waren bevonden, hadden ze een celstraf kunnen krijgen.

De hoogbejaarde Boere werd in december naar de gevangenis overgebracht nadat hij een jaar eerder tot levenslang was veroordeeld voor drie moorden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk leek hij vanwege zijn slechte gezondheid niet de cel in te hoeven.

Visser en Ponsen zijn 'ongelooflijk blij' met de uitspraak. 'We hebben altijd de hoop gehad dat de rechter zou inzien dat het maatschappelijk belang in deze zaak zwaarder telt dan de Duitse regelgeving', stellen ze in een reactie. 'Het is voor ons een bevestiging dat het goed en belangrijk is dit verhaal te vertellen, met name ook voor de nabestaanden.'

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageerde verheugd op de vrijspraak. 'De rechter heeft geoordeeld dat de aantasting van de privacy van Broere niet opweegt tegen het belang van vrije nieuwsgaring. We beschouwen deze uitspraak dan ook als een overwinning voor de journalistiek', stelde algemeen secretaris Thomas Bruning, die zelf bij de zaak aanwezig was. De verborgen camera is een middel dat zorgvuldig moet worden ingezet, maar cruciaal kan zijn om misstanden aan de kaak te stellen. 'We zijn blij dat de Duitse rechter dit belang op waarde heeft geschat en het journalistieke belang voorrang heeft gegeven.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden