Journalist Thoenes herdacht in Dili

Circa 35 mensen hebben maandag in Dili in Oost-Timor de Nederlandse journalist Sander Thoenes herdacht. Thoenes werd precies tien jaar geleden gedood.

Van onze redactie

Hij verbleef in 1999 voor de Financial Times en het tijdschrift Vrij Nederland in Oost-Timor om verslag te doen van de gewelddadigheden tijdens het referendum over onafhankelijkheid. Hij werd op 21 september in een buitenwijk van de hoofdstad Dili door motorrijders in uniformen van het Indonesische leger achtervolgd en beschoten.

Volgens de Verenigde Naties waren twee Indonesische militairen verantwoordelijk voor de moord op Thoenes, maar ze zijn nooit berecht. Aandringen van de Nederlandse overheid op vervolging had geen effect.

Maandag herdachten Oost-Timorese studenten en journalisten, samen met Nederlanders en andere buitenlanders, Thoenes bij een gedenksteen bij de Becora Kerk. Buurtbewoners en belangstellenden legden bloemen en staken kaarsjes aan.

Woensdag organiseren de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Vrij Nederland voor de tiende keer de Sander Thoenes-lezing. De lezing wordt deze keer gehouden door Irene Slegt, die verschillende boeken over Oost-Timor schreef en er sinds meer dan vijftien jaar regelmatig komt. Na afloop van de lezing volgt een discussie over recente ontwikkelingen in Indonesië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden