Journalist Babitsky is boven water

Radio Free Europe-journalist Andrej Babitski is terecht. Na zijn arrestatie bij een Russische controlepost aan de rand van Grozny op 16 januari was hij spoorloos....

Van onze correspondent

Of Babitski op vrije voeten is, kon zijn vrouw niet zeggen. Volgens Radio Free Europe is de journalist 'niet helemaal vrij'. Het persbureau Interfax citeerde een Dagestaanse politieman, die zei dat er 'een persoon die lijkt op Babitski' was gearresteerd omdat hij niet de juiste papieren bij zich had. De Russische procureur had gedreigd Babitski op te pakken zodra hij zou opduiken om hem te ondervragen over zijn betrekkingen met de Tsjetsjeense rebellen.

Babitski groeide na zijn verdwijning uit tot het symbool van de bedreiging van de mediavrijheid in Rusland. Hij had zich de woede van de autoriteiten op de hals gehaald door van de Tsjetsjeense kant van het front te berichten over het niets ontziende bombardement op Grozny. Het Kremlin kondigde 3 februari aan dat de journalist was geruild met een Tsjetsjeense krijgsheer voor twee krijgsgevangen Russische soldaten. Aleksandr Jevtoesjenko, een goede vriend en collega van Babitski die zijn verdwijning de afgelopen weken in Tsjetsjenië persoonlijk onderzocht, denkt echter dat hij al die tijd is vastgehouden door de veiligheidsdienst FSB.

Jevtoesjenko zou hebben gesproken met onbekend gebleven medewerkers van de FSB. Een van hen zou op een videoband met Babitsky staan als gemaskerde Tsjetsjeense strijder. Volgens Jevtoesjenko blijkt uit de laatste informatie over Babitsky, die dateert van half februari, dat geheim agenten 'hem zo hard geslagen hebben dat hij niet meer kon lopen'.

De veiligheidsdienst FSB wordt beschouwd als de belangrijkste opvolger van de KGB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden