Journaaltje spelen met Sjuul Paradijs

De hoofdredacteur van De Telegraaf denkt dat kranten best zelf een alternatief NOS Journaal kunnen maken. Deze droom bleek al vaker bedrog.

null Beeld null

Zijn krant heeft onlangs een extreme make-over ondergaan, zelf lijkt Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs de chocoladeletters ook te hebben afgezworen. Maar van zijn gevoel voor humor heeft hij geen grammetje ingeleverd.


Misschien dat er een klein drankje was geserveerd bij de lunch van het Genootschap van Hoofdredacteuren. Daar opperde Paradijs zijn plan om samen met kranten als NRC Handelsblad en de Volkskrant een televisiejournaal te maken dat het NOS Journaal zou kunnen vervangen. Nu de publieke omroep volgens Paradijs zo'n 300 miljoen euro moet inleveren om ruimte te maken voor externe partijen, wil hij de 'marktverstoring' door de publieke omroep tegengaan met een eigen journaal. 'Een kwart goedkoper en beter', aldus de baas van De Telegraaf in discussie met staatssecretaris Dekker.


Altijd lachen met Sjuul.


Zelf weet hij natuurlijk ook wel dat er niks van komt. De NOS is - net als de NTR - volgens de Mediawet een 'taakorganisatie', waarbij nieuws tot de verplichting behoort, net als 'sport' en 'evenementen'. Paradijs zal dus eerst even de wet moeten veranderen voordat hij met zijn vrienden van het Genootschap het publieke bestel weer kan torpederen.


Op het NOS Journaal valt van alles aan te merken, maar een alternatief bestaat allang: het RTL Nieuws, een prima (soms iets vettere) nieuwsrubriek die de oude waakhonden van de NOS soms wakker schudt.


Was Sjuuls Telegraaf er niet altijd op tegen dat de publieke omroep deed wat elders al bestaat?


De wens bij dagbladen om journaaltje te spelen is al oud. De Volkskrant bijvoorbeeld weet er alles van. Nog maar een kleine tien jaar geleden was hier de heersende mode onder hoofdredacteuren dat je dagbladjournalisten alleen maar een klein cameraatje hoefde mee te geven en ze maakten van één onderwerp een tv-reportage, een radiopraatje, foto's en en passant nog even een briljant geschreven prachtproductie voor de papieren krant van morgen.


Dromen zijn bedrog, ook van uitgevers en rekenmeesters. Journalistiek blijkt een vak, met verschillende disciplines.


Over die tijd schreef Annet Mooij lezenswaardige passages in Dag in dag uit, een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980. 'Crossmediaal' was het nieuwe toverwoord. Mooij: '[Hoofdredacteur] Broertjes had in Japan het licht gezien, zo voelde het, en inderdaad werd na zijn terugkeer de multimediale strategie als een nieuw evangelie over de redactie uitgestort.'


Redacteuren trokken groepsgewijs naar - vraag niet waarom - Darmstadt, waar zij werden onderwezen in het maken van podcasts, video's en tv-reportages. Zoals de toenmalige titelmanager het verwoordde: 'Door zo'n training leren redacteuren dat iedere boerenlul een slideshow kan maken.'


Helder.


Over die jaren schreef Mooij: 'Het was volle kracht vooruit, met alles wat daarbij hoort: de huiveringwekkende kletsica van new-technology-goeroes, de weidse vergezichten ('Over vijf jaar zijn wij een snel en swingend multimediabedrijf'), de doemscenario's ('Bij ongewijzigd beleid is het enkele reis Persmuseum') en de zelfoverschatting ('Wij worden beter dan NOVA') .


Er verscheen een videoredactie voor vk.tv, evenals een namiddagse pdf-krant die elke forens geacht werd 's middags uit de printer van de baas te laten rollen en in de trein (of in de file) tot zich te nemen.


Ach, zoete kindertijd. Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij.


Ook Telegraaf-tv bestaat allang. De krant hielp met een klassieke voorpaginacampagne WNL (Wakker Nederland) in het zadel. De omroep zou het 'rechtse' geluid laten horen. Op de radio lukt dat enigszins, maar op tv is WNL een flets merk dat zich inhoudelijk nauwelijks onderscheidt van de 'linkse staats-tv'.


Ook op de site doet de krant verwoede pogingen tot journaaltje spelen. Wie zich door de reclame worstelt, ziet daarna hopeloze houtje-touwtjetelevisie van het niveau van de lokale omroep. Vooral het onderdeel Privé-tv ('De pete-hond van Sylvie Meis is weer thuis!') is om te huilen zo leuk.


Misschien kan Sjuul Paradijs beter een goeie krant blijven maken, dat is al moeilijk genoeg. Als het om televisie gaat, heeft de krant geen beste papieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden