Review

Joseph Moog heeft veel macht over zijn instrument

Joseph Moog, de jonge Duitse alleskunner, heeft veel macht over zijn instrument. Mooi hoe hij brutaal afwisselde met verlegen.

Biëlla Luttmer
Joseph Moog Beeld
Joseph MoogBeeld

Joseph Moog (27), de kersverse Young Artist of the Year van het blad Gramophone, was dit weekeinde in topvorm. Net klaar met radio- en televisieoptredens wandelde hij kalm de trap af voor zijn eerste concert in de serie Meesterpianisten. Niets wees op de onmogelijk hoge toppen waaraan hij zijn stijgijzers zou gaan vastklinken. Moog, de jonge Duitse alleskunner, heeft zo veel macht over zijn instrument dat hij zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Onmiddellijk wist hij je te grijpen, in de grillige Fantasie op. 70 van Beethoven, een gek stuk, eerder improvisatie dan compositie, waarin hij de lange dalende melodie telkens van kleur liet verschieten. Mooi hoe hij brutaal afwisselde met verlegen, en fluisteren met schreeuwen. Het is een compositie die je bijna nooit hoort, net als de andere werken op zijn programma.

Zo was Tsjaikovski's Grande Sonate een primeur voor de serie. De kolossale akkoorden zijn te groot voor de hamers en snaren van een concertvleugel, alsof de componist van plan was het stuk voor orkest te schrijven. Moog, een gretig gebruiker van het rechterpedaal, kon niet voorkomen dat je in de aaneenschakeling van klankmassa's een priemende hobo miste, en het fluweel van een hoorn.

Hij houdt van de oude traditie van het bewerken van bestaande stukken. Hij schrijft ze zelf en speelt andermans parafrases. Die van Leopold Godowski bijvoorbeeld, over Die Fledermaus van Johann Strauss en Liszts Hexaméron, over een fragment uit I Puritani van Bellini. Maar juist in die composities struikelde hij over zijn eigen virtuositeit. Die was zo opdringerig aanwezig dat er geen plek overbleef voor het belangrijkste kenmerk van het genre: de gein van het dollen op een piano.

Joseph Moog, Beethoven, Godowsky, Liszt. 27/9, Concertgebouw, Amsterdam. Op 8/10 in Eindhoven, 9/10 in Maastricht, 10/10 in Heerlen en 13/10 in Venray.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden