Wat zijn dit voor vragenJoost Klein

Joost Klein begon op YouTube, schreef een dichtbundel en stond als rapper in Carré en op Lowlands: ‘Het was opeens een ding’

Joost Klein
 Beeld Frank Ruiter
Joost KleinBeeld Frank Ruiter

Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van zijn verhaal voor de bundel 3PAK voor de Boekenweek voor jongeren, 8 dilemma’s voor Joost Klein (21).

Haro Kraak

Youtuber, rapper, schrijver of kunstenaar?

‘Ik ben sowieso geen youtuber. Ik maak al drie jaar geen video’s meer. Ik snap überhaupt niet dat mensen nu nog beginnen met vloggen. De Ikea bestaat al, begrijp je? Het is toch veel leuker om iets nieuws te doen?

‘Ik begon zelf met YouTube in 2008. Toen was ik 10. Er waren maar een paar youtubers in Nederland. Het was een gemeenschap, een magisch wereldje. Als klein ventje ging ik van Friesland naar Hilversum om hoi te zeggen tegen mensen die ik van internet kende.

‘Ik heb het altijd lastig gevonden als mensen willen weten wat ik precies doe, als ze er een etiket op willen plakken. Ik doe genoeg, daar ligt het niet aan. Ik zie mezelf niet per se als rapper. Als je drie maanden bij de Appie werkt, ben je ook niet voor eeuwig vakkenvuller toch? Ik zie mezelf eerder als kunstenaar, maar dat vind ik stom om te zeggen.

‘Ik ben gewoon Joost Klein, ik vind dat een mooi tienletterwoord, met een spatie ertussen. Ik maakte altijd al dingen, maar niemand keek. Nu kijken mensen en is het opeens een ding geworden: wat doe je nou eigenlijk?’

Friesland of Randstad?

‘Vroeger vond ik Friesland maar niks. Mijn familie komt oorspronkelijk uit Amsterdam en Hilversum. Dus ik was sowieso al een buitenbeentje in de dorpen waar ik opgroeide, omdat ik geen Fries sprak. Mijn klasgenoten kwamen op klompen naar school en ik op glitter-Nikes.

‘Maar ik heb mezelf wel op een mooie manier kunnen ontwikkelen daar. Het heeft me eigenzinniger gemaakt dan als ik in Amsterdam was opgegroeid. Het is de plek waar ik voor homo werd uitgemaakt en van mijn fiets werd getrapt. Maar het is ook de plek waar ik de ruimte had om te experimenteren.

‘Ik moest laatst optreden op mijn oude middelbare school, het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden. In het nummer Meeuw rap ik: Stop met haten, stop met plagen, stop met pesten / Ik zat in de eerste, jij de zesde / Ik wil jeu-de-boulen, zij wil ketsen / Kogelvrije vesten. Het was heel vet om dat nummer op die plek tot leven te brengen, het voelde alsof ik een Chinese draak in de lucht liet opgaan.’

Publiek of privé?

‘Ik ben een beetje Oost-Indisch extrovert, ik deel alleen wat ik wil delen. Ik heb geen behoefte om iedereen op de hoogte te houden van alles wat ik doe. Dan moet je maar iemand anders volgen.

‘Ik kan heel erg op mezelf zijn. Mijn hele jeugd zat ik achter de computer op mijn kamer. Een tijd lang heb ik in het openbaar ook veel angsten gehad. Zo erg dat ik soms niet naar buiten wilde. Ik wil ook niet dat mensen weten waar ik woon. Dat gaat niemand een reet aan.

‘Vier jaar geleden maakte ik de video Draw My Life. Dat was een dingetje toen, je levensverhaal uittekenen op een whiteboard. In die video vertelde ik wat ik allemaal heb meegemaakt. Over mijn ouders die kort na elkaar overleden, mijn vader toen ik 12 was, mijn moeder een jaar later.

‘Dat filmpje heb ik op een zielig moment gemaakt. Ik wilde één keer goed mijn verhaal vertellen, dat luchtte op. Ik had nooit gedacht dat ik zo veel privéberichten zou krijgen van mensen die daar kracht uit putten. Ik heb zelfs van Jeugdzorg berichten gehad dat intern mijn video werd gebruikt bij kinderen die ook een ouder hadden verloren.’

Lezen of schrijven?

‘Ik schrijf liever dan dat ik lees. Of ik een lezer ben? Nou ja, op een dag lees ik heel veel dingen. Maar ik heb veel moeite met boeken uitlezen. Dat heeft te maken met mijn korte aandachtsspanne. Op school kregen we vroeger iPads in plaats van boeken, dat heeft mijn concentratievermogen verpest. Op een gegeven moment heb ik allemaal boeken gekopieerd en aan elkaar geniet, zodat ik die iPad niet hoefde te gebruiken. Ik hou ook wel weer van boeken dus, ik hou van het fysieke ding.’

Lezen of kijken?

‘Ik hou überhaupt dingen niet zo lang vol. Op een dag doe ik heel veel dingen door elkaar. Ik begin soms een artikel te lezen, dan ga ik een documentaire kijken, maar die duurt me dan te lang, dan begrijp ik het punt wel na 45 minuten, vervolgens lees ik online weer iets.

‘Ik ga langs een paar scholen tijdens de Boekenweek voor Jongeren. Ik wil niet ontzettend woke doen: jullie moeten lezen! Dat moet je lekker zelf weten. Ik wil alleen laten zien dat er heel veel opties zijn binnen lezen. Net als met taart. Ik kan er niet tegen als mensen zeggen: ik lust geen taart. Ik hou zelf ook niet van de meeste quichesoorten, maar er is vast wel eentje die ik lekker vind.’

Likes of moshpits?

‘Likes kunnen me gestolen worden. Natuurlijk voelt het goed om likes te krijgen, zeker als het voor een foto is waarop ik m’n best heb gedaan. Maar moshpits geven me meer voldoening nu. Ik vind het ook vet dat het automatisch gebeurt tijdens mijn optredens, ik hoef er niet eens om te vragen. Het hangt in de lucht bij mijn shows, de opgekropte agressie. Ik hou van snelle beats, veel bliep-bloep-blap-geluidjes en een bas die lekker schuurt en dondert. Daarop kun je goed losgaan.

‘Het was nooit mijn plan om eerst een grote groep volgers te vergaren en daarna mijn droom na te jagen om rapper te worden. Het enige waarmee ik ooit rekening heb gehouden, is het kleine groepje mensen dat mij vanaf het begin heeft gesteund. Ik was al heel blij met duizend volgers, ooit. Toen kreeg ik taart van mijn vriendin.

‘Als je een grafiek zou maken van mijn onlineleven zou je allemaal pieken en dalen zien. Op YouTube heb ik rond 2015 een spurt gemaakt, toen kreeg ik er per dag duizenden abonnees bij. Destijds werd ik ook besproken bij RTL Late Night, als YouTube-talent. Niet lang daarna ben ik er een tijdje mee gestopt. Ik merkte dat ik de video’s niet voor mezelf ging maken, maar voor de mensen. Daardoor raakte ik het plezier kwijt. Ik voelde me gewoon leeg. Ik dacht alleen maar: je moet video’s maken anders ben je je volgers kwijt.’

Carré of Lowlands?

‘Ik kan nog amper beseffen dat ik in Carré heb opgetreden. Voor m’n gevoel stond ik gisteren in Bitterzoet (podium in Amsterdam), terwijl dat anderhalf jaar geleden is. Ik ben geen Justin Bieber ofzo, maar het is sindsdien wel heel hard gegaan. Op Lowlands trad ik deze zomer op voor ruim tienduizend man. Op Pukkelpop stond ik op de mainstage voor 25 duizend mensen. Ik moest na Kraantje Pappie en voor Stormzy optreden.

‘Lowlands was vetter dan Carré. Ik trad op in de Heineken-tent. Spinvis stond daar een jaar eerder, ik moest huilen bij die show toen. Toen mijn goede vriend Stuntkabouter (acteur Martijn van Eijzeren) tijdens het intro als een ridder opkwam en een zwaard omhoog hief, kreeg ik tranen in mijn ogen. Het is zo mooi om dit samen met vrienden te doen. Mijn tourmanager ken ik al sinds de middelbare school. Mijn geluidsman en hij behoren tot mijn beste vrienden uit Friesland. Ik zou op geen enkele andere manier willen werken.’

Sporten of McDonald’s?

‘In de track Zelfgemaakt rap ik: Waarom sporten als je ook naar McDonald’s kunt. Ik zat laatst wel voor het eerst te denken aan sport. Toch niet gedaan. Ik ben al veel afgevallen door het toeren. Ik woog in Carré bijna 100 kilo, daarom had ik ook dat nummer Chubby gemaakt. Nu weeg ik 83. Op het podium ga ik helemaal los een uur lang, echt intensief.

‘In mijn teksten gaat het weleens over al die gezondheidshypes. In het nummer Bus Gemist rap ik bijvoorbeeld: chap vlees, geen vegan. Maar inmiddels eet ik veel minder vlees. Ik ben oud aan het worden, man.’

De bundel 3PAK is gratis verkrijgbaar in boekhandels, bibliotheken en scholen. De Boekenweek voor Jongeren begint op 20 september.

Joost Klein

1997 Geboren in Leeuwarden

2008 Begint YouTube-kanaal EenhoornJoost

2016 Eerste ep Dakloos

2017 ep Scandinavian Boy

2018 ep M van Marketing (samen met Donnie)

2018 eerste keer Lowlands

2019 dichtbundel Albino

2019 ep Albino

2019 verhaal 3PAK

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden