Joop Daalmeijer nieuwe voorzitter Raad voor Cultuur

Oud-omroepman Joop Daalmeijer wordt de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur. Zijn voordracht komt waarschijnlijk vandaag in het kabinet aan de orde. Dat bevestigen bronnen in de Nederlandse kunstwereld.

Joop Daalmeijer. © ANP Beeld null
Joop Daalmeijer. © ANP

Daalmeijer is de opvolger van Els Swaab. Zij legde begin juli haar functie neer uit protest tegen het beleid van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur.

Daalmeijer (65) ging op 1 september met pensioen als voorzitter van de NTR, de fusieomroep van NPS, Teleac en RVU. Eerder werkte hij onder meer bij de VARA, Veronica, RTL, Canal+ en de Wereldomroep. Ook was hij netcoördinator voor Nederland 1 en 2 en directeur van de NPS, de omroep die veel kunst-, cultuur- en jeugdprogramma's maakte.

Als voorzitter van de Raad voor Cultuur wordt Daalmeijer een van de invloedrijkste personen in de kunstwereld. De raad is het wettelijke adviesorgaan van de regering en het parlement op het terrein van kunst, cultuur en media. Hij adviseert, gevraagd en ongevraagd, over beleid en over subsidiebesluiten.

De spanningen tussen staatssecretaris Zijlstra en de raad liepen het afgelopen jaar hoog op. De raad waarschuwde een aantal malen voor de in zijn ogen disproportionele bezuinigingen. Mede door het tempo waarin Zijlstra die doorvoert, vanaf 2013 in plaats van 2014 (zoals eerder het plan was), ontstaat volgens de raad onherstelbare schade.

De strijd met Zijlstra culmineerde in het aftreden van Swaab. Zij verweet hem 'de botte bijl' te gebruiken. 'Hij is geen tuinman met liefde voor zijn tuin', zei ze in een toelichting op haar vertrek.
Haar opvolger toonde zich eerder bevreesd voor de coalitie van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV.

Hij voorspelde 'een enorme dreun' voor de publieke omroep als er een rechts kabinet zou komen. Daalmeij-er toonde zich in oktober vorig jaar onthutst over de bezuinigingen op het Muziekcentrum van de Omroep. Bij zijn pensionering herhaalde hij zijn afkeer nog eens: 'Mijn kabinet is het niet', zei hij.

Daalmeijer is getrouwd met Maartje van Weegen, Radio 4-presentator.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden