Joodse en Palestijnse tranen

Tranen en grijstinten

Het is inmiddels een vertrouwd dilemma: christenen die zich klemgezet voelen tussen hun loyaliteit aan Isra¿l en hun woede over het onrecht dat die staat de Palestijnen aandoet. Drijfveer voor het eerste is een schuldgevoel omtrent het lot van de Joden in WO II en het idee dat de kerken te weinig hebben gedaan om dat lot te keren. Doorgaans wordt oorlogspaus Pius XII daarbij als voorbeeld genomen. Maar ook de protestantse kerken kregen dat verwijt te horen.

Dat laatste is niet geheel terecht, aldus de inmiddels 90-jarige predikant Johan Snoek, die in Joodse en Palestijnse tranen de nuance zoekt. Hoewel de kerken v¿¿r de oorlog over het opkomend antisemitisme zwegen en de Joden voornamelijk zagen als doelgroep van hun zendingsijver, riskeerden kerkelijke leiders en 'gewone¿ dominees tijdens de oorlog hun vrijheid en hun leven door van de kansel hun protestboodschap te verkondigen. Hetzelfde gold voor de meeste bisschoppen in ons land. En zo stelt Snoek ¿ die zelf actief was in het verzet en als predikant jarenlang in Isra¿l verbleef ¿ het zwartwitte beeld van goed en kwaad bij tot een verhaal waarin grijstinten de boventoon voeren. Het is de reden waarom hij een eerdere publicatie van zijn hand over dit onderwerp The Grey Book noemde.

Hoewel ook Snoek als protestant een 'onopgeefbare verbondenheid¿ met het Joodse volk belijdt, leidt dit bij hem niet tot een klakkeloos steunen van Isra¿l, dat zich, meent hij, als bezettende macht onrechtvaardig ¿n kortzichtig gedraagt. Nadrukkelijk hekelt hij de emotionele chantage van Joodse organisaties die met een verwijzing naar de Holocaust van de kerken een kritiekloze houding jegens de staat Isra¿l eisen. Joodse en Palestijnse tranen is een noodzakelijke, van wijsheid getuigende bijdrage aan de discussie over het Isra¿lisch-Palestijnse conflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden