Jonge Gerard Reve was op 7 mei 1945 bij bloedbad op de Dam

Op 7 mei 1945, twee dagen na de bevrijding, zag Gerard Reve hoe Duitse militairen nog een bloedbad aanrichtten op de Dam in Amsterdam. Vanuit De Groote Club aan de Dam, hoek Kalverstraat, begonnen ze in het wilde weg te schieten op Amsterdammers en vaderlanders die de bevrijding wilden komen vieren.

Amsterdammers zoeken dekking nadat Duitse soldaten het vuur openen op de Dam, 7 mei 1945. Beeld Bert Haanstra
Amsterdammers zoeken dekking nadat Duitse soldaten het vuur openen op de Dam, 7 mei 1945.Beeld Bert Haanstra

Eenendertig doden en honderd gewonden waren het gevolg. Anderen wisten op tijd te vluchten, zoals een vijftal dat meteen om de hoek in de Kalverstraat de boekhandel 'Het Bolwerk' binnen ging, na de deur geforceerd te hebben, om zich daar een tijdje schuil te houden. Een echtpaar, een stel en een man alleen.

Die laatste was de toen eenentwintigjarige Gerard Kornelis van het Reve (1923-2006), die op diezelfde dag was begonnen als verslaggever van Het Parool. Dat blijkt uit een artikel van Ronny Boogaart en Eric de Rooij in het tijdschrift De Parelduiker, dat volgende week verschijnt.

Terwijl zij schuilden in de nationaalsocialistische boekhandel hebben de vijf een boek uitgezocht en voor elkaar gesigneerd. Het Amsterdamse stel Kees van Oenen en Bep Giskes koos Geheimen der natuur van een Duitse bioloog. Daarin schreef Reve: 'Ter herinnering aan de gevechten bij de Dam, 7 Mei 1945 in 'het Bolwerk'.' De zoon van het echtpaar draagt het gesigneerde exemplaar van het zeventig jaar geleden gestolen natuurboek binnenkort over aan het Letterkundig Museum in Den Haag.

Reve heeft nooit iets geschreven of verteld over deze dramatische gebeurtenis uit zijn jonge leven. In de driedelige Reve-biografie van Nop Maas komt 7 mei 1945 alleen aan de orde als de eerste dag dat Gerard bij Het Parool begon. Twee jaar later zou zijn debuutroman De Avonden verschijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden