Jong en onbekend maakt bemind bij de jury van de Man Booker Prize

Als het aan de Britse literaire kritiek ligt, zal 2006 de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de jury van de Man Booker Prize een nieuw tijdperk aankondigde....

Hans Bouman

Juryvoorzitter Hermione Lee (hoogleraar, critica, biografe van Virginia Woolf) verklaarde dat de jury werken heeft willen nomineren met ‘een karakteristieke, oorspronkelijke stem, moedige verbeeldingskracht, een groot verhalend vermogen en historische waarachtigheid’. Het lijkt er sterk op dat de Bookerjury van 2006 de voorkeur geeft aan jong en onbekend. Dit jaar wordt de lijst gedomineerd door dertigers (Desai, Hyland, Matar; Waters is net 40 geworden), maar ligt de gemiddelde leeftijd net boven de 40 door de aanwezigheid van Kate Grenville (56).

The Inheritance of Loss (De erfenis van het verlies, De Bezige Bij, euro 19,90) is de tweede roman van Kiran Desai. Het boek vertelt over de dromerige, begaafde tiener Sai en haar grootvader Biji, een verbitterde gepensioneerde rechter, levend aan de voet van de Himalaya.

Na drie in de 19de eeuw gesitueerde romans verraste Sarah Waters door met The Night Watch (De nachtwacht, Nijgh & Van Ditmar, euro 19,90) af te wijken van haar succesformule. Het boek speelt in de jaren veertig van de 20ste eeuw. Waters schetst vier met elkaar vervlochten levensverhalen tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en de tijd direct daarna.

Een van de verrassendste titels is In the Country of Men (Niemandsland, Meulenhoff, euro 19,90), het debuut van Hisham Matar. Hoofdpersoon van zijn autobiografisch geïnspireerde boek is de 9-jarige Suleiman die opgroeit in Kadhafi’s Libië, als zoon van een dissidente vader en een alcoholistische moeder. Het boek is een schrikwekkende getuigenis van een leven in angst en onder repressie.

De in Ierland geboren Australische M.J. Hyland bereikte de shortlist met Carry Me Down (Waar je valt, Mouria, euro 18,90), waarin ze het bestaan schetst van de 11-jarige John Egan. Met zijn lengte van 1.71 meter is John een kind, gevangen in het lichaam van een volwassene. Een voorbeeld van strakke compositie is deze roman niet.

In alle publicaties over Edward St Aubyns Mother’s Milk (Picador, euro 22,75; de Nederlandse rechten zijn zojuist gekocht door Meulenhoff) wordt verwezen naar het feit dat de auteur als 5-jarige door zijn vader werd verkracht en later aan heroïne en alcohol verslaafd was. Dat was de autobiografische thematiek van St Aubyns eerste drie boeken. In Mother’s Milk schrijft hij daarop een vervolg.

Kate Grenville was tot haar nominatie nog zo goed als onbekend buiten Australië. The Secret River (De verborgen rivier, Anthos, euro 19,95) speelt in de 18de eeuw en vertelt over Will Thornhill die opgroeit in de slums van Londen, door armoede tot misdaad vervalt en op transport wordt gesteld naar Australië. Daar denkt hij na zijn straftijd een stukje land te verkrijgen en eindelijk een bestaan op te bouwen. Grenville exploreert niet alleen de tegenstelling tussen westerlingen en aboriginals, maar ook die van koloniaal geweld versus het streven naar een tweede kans in het leven.

De bookmakers houden het op een tweestrijd tussen Waters en St Aubyn, respectievelijk de bekendste en de minst onbekende auteur. De jury lijkt echter juist te sympathiseren met onbekend en ánders. Dan kom je eerder uit bij Matar en Desai. De laatste is bij de bookies de absolute outsider. Dat lijkt dit jaar een prima aanbeveling.

Hans Bouman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden